Primijetit ćete da je brašno pokvareno po mirisu i izgledu, odnosno ako ima ustajali i pljesnivi miris, te ako promijeni boju ili ako u njemu nađete pljesnive komadiće...
Brašno je jedna od namirnica u smočnici za koju većina ljudi
pretpostavlja da će trajati zauvijek. I dok je tehnički
nekvarljivo, brašno se može početi kvariti kada je izloženo
sunčevoj svjetlosti, kisiku i vlazi. Primijetit ćete da je
pokvareno po mirisu i izgledu, odnosno ako ima ustajali i
pljesnivi miris, te ako promijeni boju ili ako u njemu
nađete pljesnive komadiće. No, postoji nekoliko učinkovitih
načina pohranjivanja brašna, koji će značajno produžiti njegov
rok trajanja, piše Real Simple.
Spremanjem suhih namirnica, poput brašna, u
hermetički zatvorene posude za hranu, održat će ga
svježim do deset mjeseci, te spriječiti da se u njemu pojave
kukci ili štetočine. Također, dobro je imati na umu da specijalne
vrste brašna, poput cjelovitog pšeničnog brašna, brašna od badema
i slično, imaju tendenciju isteka roka trajanja prije nego obično
brašno.
Ako brašno pohranite u hladnjak, moglo bi izdržati i do godinu
dana. Ovdje je također dobra ideja koristiti hermetički zatvorenu
posudu, ali pripazite da brašno pohranite dalje od predmeta koji
bi mogli ispuštati vlagu, jer vlaga može utjecati na kvalitetu
brašna i uzrokovati zgrušavanje. Ako ne koristite brašno tako
često, možete ga pohraniti u zamrzivač. Smrznuto brašno ima
neograničen rok trajanja, no i ovdje ga treba pohraniti u
hermetički zatvorenu vrećicu ili posudu. Kada vadite brašno iz
zamrzivača, ostavite ga dođe na sobnu temperaturu prije nego
što ga izvadite iz posude. To će spriječiti da brašno bude
izloženo vlazi i da postane vlažno, jer se tako može uzrokovati
zgrušavanje, te se može pokvariti.