Dok sazrijevaju banane kao i drugo voće proizvode plin etilen koji se širi na okolno voće, objasnio je stručnjak.
Ako kao i većina banane držite na blagovaonskom stolu ili
kuhinjskom šanku u zdjeli za voće, znate da već za
nekoliko dana počnu dozrijevati i kora im
poprimi tamnosmeđu boju. Ako taj proces želite
usporiti, YouTube kanal Kitchen Tips Online ima jednostavan
način da vam banane dulje traju i da 15-ak dana budu
izvrsnog okusa i ‘taman’ zrele.
U svom malom eksperimentu Mike iz Kitchen Tipsa pokazuje
dvije hrpe banana; obje je uzeo s iste police
u istoj trgovini, no jednu je doma samo ostavio
na kuhinjskom pultu, dok je drugu stavio u
hermetički zatvorenu posudu i u nju ubacio kuglice koje upijaju
vlagu i plin koji banane proizvode. – Dok
sazrijevaju banane, kao i drugo voće, proizvode plin
etilen koji se širi okolno voće i pomaže
u dozrijevanju – objasnio je Mike, “pa
će najviše plina zahvatiti banane kad su na okupu”.
Zato je, kaže, da bi se usporilo njegovo širenje i proces
dozrijevanja, banane dobro razdvojiti jednu od druge i svaku
pojedinačno staviti u vrećicu koja se može zatvoriti. – U drugom
slučaju, dobro je imati kuglice za apsorpciju etilena –
rekao je.
Svaki je dan u svom eksperimentu Mike pregledavao
dva grozda banana; jedan sa kuhinjskog pulta,
a drugi iz hermetički zatvorene posude s
kuglicama za upijanje etilena. – Peti i šesti dan počinjemo
primjećivati značajnu razliku – rekao je Mike koji je osmi dan
primijetio da su banane koje nisu bile u posudi puno mekše
od onih u posudi, pa ih je stavio u hladnjak da im barem
iznutra uspori taj proces. – Kora će brzo posmeđiti, no iznutra
će u hladnjaku dulje ostati jestive nego vani na pultu –
objasnio je i pokazao da su, za razliku od tih, banane koje su
bile u zatvorenoj posudi ostale dobre čak dva tjedna,
prenosi
Express.