Nemojte ga držati u hladnjaku jer preniske temperature pretvaraju njegov škrob u šećer...
Većina ljudi krumpir drži u kuhinjskim ormarićima,
no prema mišljenju stručnjaka, zbog blizine određenih
vrsta voća i povrća, može prebrzo proklijati
i izgubiti svoju čvrstinu i okus. Kako ga pravilno
pohraniti da se ne bi pokvario već nakon nekoliko tjedana? Kako
piše
Express, krumpir se nikada ne smije držati uz jabuke
i luk jer je to štetno za njega.
Naime, jabuke i luk ispuštaju mnogo plina etilena koji može
uzrokovati klijanje krumpira, a uzrokuje i brže
truljenje voća i povrća. Češnjak također ispušta
dosta plinova pa ga treba držati podalje od
krumpira. Krumpir se uvijek treba spremati na
hladno i mračno mjesto. Najbolja mjesta su podrumi i garaže, a
može se držati i u hladnijim ostavama. Ipak, nikada
ga nemojte spremati u hladnjak jer je temperatura
tamo preniska i pretvaraju krumpirov škrob u
šećer, te mu mijenjaju okus. Također, najbolje ga je
pohraniti u papirnatu vrećicu. Važno je da izbjegavate
stavljati krumpir u plastične vrećice jer mu
one onemogućavaju ‘disanje’ što uvelike skraćuje njegov
rok trajanja, a osim papirnatih vrećica, možete
ga držati i u plastičnim posudama ili
kartonskim kutijama. Nemojte micati klice iz krumpira sve do
njegove pripreme, jer to isto može ubrzati
njegovo propadanje.