Uklanjanje kamenca iz kuhala za vodu važan je postupak jer kuhalo za vodu s puno kamenca neće raditi tako učinkovito kao čisto...
Čišćenje kamenca iz kuhala za vodu može biti noćna mora, pogotovo
ako živite u području s tvrdom vodom zbog koje kamenac može biti
još izraženiji. I dok biste mogli doći u iskušenje da iskoristite
pouzdani alkoholni ocat ili iscijedite malo limuna u uređaj kako
biste lakše pomaknuli kamenac, no jedan stručnjak tvrdi da biste
trebali koristiti nešto sasvim drugo.
Stručnjak za čišćenje rekao je za Mirror da, iako će korištenje
prirodnih sastojaka za čišćenje dati neke rezultate ako se
pravilno koristi, najbolje je koristiti namjensko sredstvo za
uklanjanje kamenca jer je upute lako slijediti i nećete riskirati
uništenje uređaja.
Prema stručnjaku Russellu Hobbsu, također biste trebali nastojati
ukloniti kamenac iz kuhala za vodu jednom mjesečno ako živite u
području s tvrdom vodom, dok ljudi s mekom vodom to neće morati
činiti toliko često koliko i neće doživjeti iste razine
izgradnje. Uklanjanje kamenca iz kuhala za vodu važan je postupak
jer kuhalo za vodu s puno kamenca neće raditi tako učinkovito kao
čisto što bi moglo utjecati na vaše račune za energiju jer će
kuhalu trebati više vremena da prokuha.
“Najbolji način da osigurate da vaš kuhalo za vodu radi
učinkovito je da redovito uklanjate kamenac. Ako je pun kamenca,
troši više energije da prokuha istu količinu vode i da prokuha
samo količinu vode koja vam je potrebna”, objasnio je.
Kako bi se prije svega smanjilo nakupljanje kamenca, stručnjak je
predložio filtriranje vode prije nego što je stavite u kuhalo za
vodu, iako ćete i dalje morati redovito uklanjati kamenac iz
kuhala za vodu kako bi održao najbolji mogući rad.
“Osim što smanjuje energetsku učinkovitost, kamenac će vaš kuhalo
za vodu učiniti bučnijim jer povećava pucanje mjehurića koje
čujete tijekom kuhanja, a da ne spominjemo okus, tako da je
uklanjanje kamenca sjajna sveobuhvatna stvar koju morate redovito
raditi”, zaključio je.