ZANIMLJIVO

Znate li da se prehrambene navike mijenjaju tijekom hladnijih mjeseci? Stručnjaci otkrili zašto

Nutricionistica tvrdi da smo u hladnijim mjesecima gladniji jer nedostatak sunca može imati značajan utjecaj na naš apetit...

Kako vrijeme postaje hladnije i dani postaju kraći, naše
prehrambene navike navike se mogu drastično promijeniti. Kako
piše
Metro
, skloni smo težiti toplijim, obilnijim i
zasitnijim obrocima, ali ova promjena može iskriviti rutinu našeg
tijela.

– Obično smo gladniji u zimskim mjesecima jer nedostatak sunca
može imati značajan utjecaj na naš apetit. Sunčeva svjetlost
simulira hormon koji se zove hormon koji stimulira melanocite,
koji može potisnuti naš apetit. Tako smanjena dnevna svjetlost
može stoga povećati glad i apetit – rekla je nutricionistica
Pauline Cox.

Vrijeme je važno

– Vjeruje se da jedenje kada je svjetlo, a ne kada je mrak, ima
pozitivan učinak na naš metabolizam zbog našeg cirkadijalnog
ritma. Znamo iz ljetnih mjeseci kada je dulje svijetlo, obično
imamo više energije i aktivniji smo. Hladniji, mračniji mjeseci
tjeraju nas da još više spavamo zimski san i jedemo
obilne juhe, variva i pečenja – objasnila je stručnjakinja
Carolyn Nicholas.

Tvrdi da je svatko drugačiji i da će možda trebati različite
navike kako bi vidjeli što najbolje funkcionira, no ističe da se
ljudi obično osjećaju bolje kada se pridržavaju 12-satnog
razdoblja prehrane jer je to idealno za optimizaciju šećera u
krvi, kao i osjetljivosti na inzulin. Dakle, Carolyn savjetuje da
pokušate prestati jesti nakon 19 sati, kako biste imali dva do
tri sata nejedenja prije spavanja. Objašnjava i da se san
poboljšava kada ne jedete stalno tijekom dana, no, ako
gladni odete u krevet, to može utjecati na obrasce spavanja,
uzrokujući ranije buđenje.

Dosljednost je ključna

Nutricionistica Cox preporučuje da se držite tri obroka dnevno u
redovno vrijeme zimi. To je zato što će vaše tijelo već biti
naviknuto na obroke u određeno vrijeme. Iako može biti
primamljivo češće grickati i povećati porcije tijekom hladnijih
mjeseci, ona tvrdi da biste se trebali držati manjih porcija i
zdravijih grickalica što je više moguće. 

No, ne radi se samo o tome koliko konzumiramo, već smo skloni i
promijeniti prehranu zimi, objašnjava nutricionistica. Naime,
zimi često žudimo za ugodnom hranom, bogatom ugljikohidratima
zbog njihove moći podizanja raspoloženja i energije.

Dakle, što treba jesti?

Nutricionisti tvrde da biste trebali pripaziti na minerale i
vitamine u svojim obrocima. Većina ljudi tijekom zime smanjuje
konzumaciju svježeg voća i povrća, te se odlučuje za hranu koja
daje toplinu, no tako se ne dobivaju ispravne hranjive tvari u
prehrani.  –

Ključno je osigurati da imamo dovoljno vitamina D kako bi naš
imunološki sustav i raspoloženje bili optimalni. No, ne trebamo
paziti samo na vitamin D. Također, hrana s visokim udjelom
vitamina E, cinka i vitamina B, ima potencijal poboljšati naše
mentalno zdravlje. Doručak je ključan, nešto poput kaše s
bobičastim voćem, cimetom, lanenim sjemenkama i šakom miješanih
orašastih plodova dat će vam nevjerojatnu energiju za dan koji je
pred vama. Hranjivo je, izvrstan je izvor vitamina, minerala i
vlakana i daje vam energiju koja se oslobađa sporo – rekla
je Fox.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije