Dok sazrijevaju, banane kao i drugo voće proizvode plin etilen koji se širi na okolno voće, objasnio je stručnjak.
Ako kao i većina banane držite na blagovaonskom stolu ili
kuhinjskom šanku u zdjeli za voće, znate da već za
nekoliko dana počnu dozrijevati i kora im
poprimi tamnosmeđu boju.
Ako taj proces želite usporiti, YouTube kanal Kitchen
Tips Online ima jednostavan način da vam banane dulje traju
i da 15-ak dana budu izvrsnog okusa i ‘taman’ zrele.
U svom malom eksperimentu Mike iz Kitchen Tipsa pokazuje
dvije hrpe banana; obje je uzeo s iste police
u istoj trgovini, no jednu je doma samo ostavio
na kuhinjskom pultu, dok je drugu stavio u
hermetički zatvorenu posudu i u nju ubacio kuglice koje upijaju
vlagu i plin koji banane proizvode.
– Dok sazrijevaju banane, kao i drugo voće, proizvode plin
etilen koji se širi okolno voće i pomaže
u dozrijevanju – objasnio je Mike, “pa
će najviše plina zahvatiti banane kad su na okupu”.
Zato je, kaže, da bi se usporilo njegovo širenje i proces
dozrijevanja, banane dobro razdvojiti jednu od druge i svaku
pojedinačno staviti u vrećicu koja se može zatvoriti.
– U drugom slučaju, dobro je imati kuglice za apsorpciju
etilena – rekao je.
Svaki je dan u svom eksperimentu Mike pregledavao
dva grozda banana; jedan sa kuhinjskog pulta,
a drugi iz hermetički zatvorene posude s
kuglicama za upijanje etilena.
– Peti i šesti dan počinjemo primjećivati značajnu razliku –
rekao je Mike koji je osmi dan primijetio da su banane koje
nisu bile u posudi puno mekše od onih u posudi, pa ih je
stavio u hladnjak da im barem iznutra uspori taj proces.
– Kora će brzo posmeđiti, no iznutra će u hladnjaku dulje ostati
jestive nego vani na pultu – objasnio je i pokazao da su, za
razliku od tih, banane koje su bile u zatvorenoj
posudi ostale dobre čak dva tjedna, prenosi Express.