problem s mlijekom

Spriječite kiseljenje i zgrušavanje mlijeka neobičnim trikom: Potrebna vam je kuhinjska sol!

Mlijeko obično ima rok trajanja do sedam dana, no s ovim trikom može potrajati i do tri tjedna!

Mlijeko je namirnica koja se vrlo često koristi u kućanstvima, no
nažalost se brzo pokvari.

Iz Eat By Date objašnjavaju da ako je neotvoreno,
punomasno mlijeko može trajati pet do sedam dana, mlijeko sa
smanjenim udjelom masnoće i obrano mlijeko može trajati više od
sedam dana, a mlijeko bez masnoće i bez laktoze, može trajati
duže, sedam do deset dana nakon otisnutog datuma, ako se drži u
hladnjaku. 

No, kako piše Express, postoji nekoliko načina koje možete
učiniti kako biste produžili rok trajanja mlijeka. 

Prvo što trebate učiniti je kupiti mlijeko s najdužim rokom
trajanja. Osim toga, stručnjaci predlažu da mlijeko u svoja
kolica dodate posljednje jer ćete mu tako dati najbolje šanse da
ostane na konstantnoj temperaturi. 

Također, kada mlijeko donesete kući, odmah ga stavite u
hladnjak. 

Većina ljudi stavlja mlijeko u vrata hladnjaka, ali najbolje
ga je držati na polici gdje je hladnije i gdje je
temperatura stabilnija. Najčešće se mliječni proizvodi stavljaju
u stražnji dio hladnjaka, jer svaki put kada su vrata otvorena,
predmeti s prednje strane hladnjaka i u vratima, izloženi su
toplijem zraku. 

Kada koristite mlijeko, vratite ga izravno u hladnjak kada
završite s njim jer je najbolje da ne stoji na pultu dulje nego
što je potrebno.

Nakon otvaranja mlijeko može trajati tjedan ili dva bez
zgrušavanja, ali neki predlažu da u kutiju dodate prstohvat
soli, vratite poklopac i protresete kako bi se sol ravnomjerno
rasporedila.

Minerali soli usporavaju kiseljenje mlijeka jer izvlače molekule
vode, što smanjuje aktivnost proizvoda vode i zauzvrat usporava
rast većine bakterija. Kao rezultat toga, mlijeko će trajati i do
tjedan dana duže. 

Ako se brinete da nećete koristiti ili piti mlijeko, možete
ga i zamrznuti,  a tako smrznuto može se čuvati do tri
mjeseca. Tekstura i okus mogu biti malo promijenjeni, ali
otopljeno mlijeko bit će sigurno za piće i posebno prikladno za
kuhanje ili pečenje.

Samo provjerite ima li posuda ili karton u kojem ga
zamrzavate mjesta na vrhu kako bi se omogućilo širenje dok se
zamrzava. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije