Radionica za pomoćnike u nastavi: Usavršavanjem do bolje skrbi za djecu

U Županijskoj palači u Varaždinu održana je radionica za pomoćnike u nastavi osnovnih i srednjih Varaždinske županije, na tragu provođenja projekta ‘Veliki za male’. Naime, radionica je organizirana na vlastitu inicijativu pomoćnika u nastavi kako bi se dodatno educirali te je održano nekoliko prigodnih predavanja koje su održali predavači iz udruge ‘Ludbreško Sunce’ iz Ludbrega i Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar iz Varaždina.

Tako je predsjednica udruge ‘Ludbreško Sunce’ Ruža Zlatar predstavila organizacijsku strukturu Udruge, model brige za štićenike s teškoćama te buduće projekte čiji je cilj unaprjeđenje rada Udruge i pružanje što adekvatnije pomoći i podrške štićenicima. Naglasila je jedinstvenost Udruge koja se jedina u Republici Hrvatskoj brine za osobe s teškoćama od vrtićke dobi do starosti.

Logoped u Udruzi Mirna Zdelar je govorila o pružanju pomoći djeci predškolske dobi s teškoćama putem programa ‘Mala škola’. Također je prezentirala koje poteškoće i poremećaji prevladavaju u štićenika i kako se s njima nose u svakodnevnom radu.

Pedagog u Centru ‘Tomislav Špoljar’ Zlatko Bukvić govorio je o obilježjima ponašanja učenika s teškoćama i kako putem bihevioralne intervencije mijenjati ponašanje učenika s kojima svakodnevno rade pomoćnici u nastavi. Kroz brojne primjere pokazao je kako se nositi sa svakodnevnim izazovima u radu s djecom s posebnim potrebama/teškoćama.

Po završetku radionice sudionici su zaključili kao se slične aktivnosti trebaju nastaviti s ciljem unapređenja stručnosti pomoćnika da se mogu što adekvatnije nositi za svakodnevnim izazovima u radu s djecom s posebnim potrebama.

Podsjetimo, projekt ‘Veliki za male’ ukupne je vrijednosti preko 2,5 milijuna kuna, a 92 posto financiranom iz Europskog socijalnog fonda, dok ga s 8 posto financira Varaždinska županija. U njemu sudjeluje 61 učenik u osnovnim i srednjim školama te 60 pomoćnika u nastavi i jedan stručni komunikacijski posrednik.

Svrha ovog projekta jest učenicima s teškoćama u razvoju uključenima u redovne programe osnovnih i srednjih škola pružiti i odgovarajuću potporu u vidu pomoćnika u nastavi, kako bi se osigurali uvjeti za unapređenje njihovih obrazovnih postignuća, uspješniju socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje.

Trajanje projekta predviđeno je do 31. kolovoza 2016. godine.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije