Evo što kaže stručnjakinja za rižu...
Svatko ima drugačiju metodu kada je u pitanju kuhanje riže.
Međutim, postoje neka pravila kako riža ne bi bila kašasta i
ljepljiva. Stručnjakinja za hranu, Anna Beheshti, otkrila je
ispravan način kuhanja riže, te objasnila da metode mogu varirati
ovisno o vrsti riže, piše
Express.
Naime, kako kaže, za savršenu kuhanu basmati rižu, najbolji je
omjer vode i riže 2:1, dok je za jasmin rižu i rižu dugog zrna
pravi omjer vode i riže 1,5:1. Stručnjakinja tvrdi da, ako više
volite čvršću teksturu, možete malo smanjiti vodu kako biste je
prilagodili vlastitom ukusu. Neki stručnjaci predlažu ispiranje
ili pranje zrna riže prije kuhanja.
– Pranje basmati riže u posudi vitalan je korak prije kuhanja,
kojim se uklanja sav višak škroba, dajući vam više od odvojenih
pahuljastih zrnaca, dok ističe njen prekrasan okus – objasnila je
Anna.
No, mnoge zanima je li rižu najbolje kuhati na pari ili nakon
kuhanja prokuhati i ocijediti višak vode iz riže. Stručnjakinja
tvrdi da biste rižu trebali staviti u vrelu i posoljenu vodu, a
zatim kuhati u poklopljenom loncu, kako bi upila vodu, te da ju
ne biste trebali miješati dok se kuha. Što se tiče vremena
kuhanja riže, to može varirati ovisno o vrsti riže koju
odaberete. Bijelu basmati rižu kuhajte 10-12 minuta na jakoj
vatri, rižu dugog zrna oko 15 minuta na jakoj vatri, smeđu rižu
oko 25 minuta, basmati od cjelovitog zrna također oko 25 minuta,
a jasmin rižu od 10-12 minuta.
Anna ima i savjet za slučaj da skuhate previše riže, pa ne znate
što s njom. Prvo ju trebate ohladiti što je brže moguće, a onda
ju stavite u hladnjak. No, ne biste ju trebali tamo držati više
od dva dana prije podgrijavanja, te ju ne biste trebali
podgrijavati više od jednom. Također, kada podgrijavate,
provjerite je li riža potpuno vruća.