Roštilj i druženje zvuče zabavno, ali vam čišćenje zvuči kao prava muka? Ne mora biti tako, samo slijedite ovih par savjeta!
Praznik rada mnogi iskoriste za uživanju na otvorenom, druženje i
roštiljanje s prijateljima i obitelji. Kao i inače nakon zabave
slijedi manje zabavan dio kad ga treba očistiti, a mrlje su često
tvrdokorne, no s ovih će nekoliko jednostavnih savjeta s roštilja
kliznuti i one ‘najtvrdoglavije’, piše
Express.
Nakon pečenja je dobro što prije sastrugati ostatke hrane dok je
roštilj još topao, a za to je najbolje koristiti četku
specijaliziranu za čišćenje roštilja. Kad se rešetke ohlade,
možete početi s čišćenjem, no važno je znati i da različiti
roštilji mogu zahtijevati različite metode čišćenja pa prije nego
krenete na posao u uputama proizvođača provjerite zahtjeva li
kakav poseban tretman.
U svakom slučaju stručnjaci upozoravaju da se na roštilju
nikako ne koristite jako abrazivna sredstva koja mogu oštetiti
premaz, a mnogi za njegovo čišćenje savjetuju lagano abrazivnu
sodu bikarbonu pomiješanu s vodom u pastu. Nakon njenog
nanošenja dobro isperite cijelu površinu roštilja i
prebrišite krpom od mikrovlakana, kako biste spriječili nastanak
tragova od vode.
Roštilj možete očistiti i tako da mu dijelove natopite u vrućoj
vodi s tekućinom za pranje posuđa i tako ih ostavite neko
vrijeme. Nakon toga dijelove izvadite i istrljajte žičanom
spužvicom, no pritom pripazite da to radite pažljivo. Očistite
sve dijelove i dobro osušite krpom ili na zraku.