Rok trajanja mlijeka se može produžiti ako ga pravilno skladištite...
Ako pitate ljude gdje im stoji mlijeko u frižideru, vjerojatno
ćete dobiti isti odgovor – u vratima. Ali, prema riječima
stručnjaka za sigurnost hrane Tesse Clark, to
je najgore mjesto u frižideru za skladištenje
mlijeka, piše Mirror. “Rok
trajanja mlijeka se može produžiti ako ga pravilno skladištite.
Ovo smanjuje otpad, ali i osigurava da ne morate toliko često
kupovati svježe mlijeko”, rekla je.
Ona savjetuje ljudima da ne drže mlijeko ili bilo koji drugi
mliječni proizvod u vratima frižidera jer su oni najdalje od
rashladnog sustava. Pozvala je kupce da drže sve mliječne
proizvode pohranjene u stražnjem dijelu hladnjaka gdje
je temperatura najniža, osiguravajući da će mlijeko imati
maksimalan rok trajanja. Tessa je dalje objasnila da, iako se
mlijeko doista može zamrznuti, boce bi trebale biti pune samo do
tri četvrtine kako bi imalo dovoljno prostora za širenje nakon
što se nađe u zamrzivaču.
Mlijeko može zadržati svoju kvalitetu do pet dana duže od
roka trajanja otisnutog na ambalaži. Ovisno o količini masti
u njemu. Mlijeko s niskim postotkom masti može prekoračiti rok
trajanja za sedam do 10 dana, dok masnije mlijeko može trajati od
pet do sedam dana. Pokvareno mlijeko prepoznat ćete po
grudicama i kiselkastom mirisu. Sirovo nepasterizirano mlijeko ni
pod kojim okolnostima nije sigurno za korištenje nakon isteka
roka trajanja.
Kupce se potiče i da umjesto praćenja datuma roka
valjanosti, dobro pomirišu svoje boce. U izjavi, Catherine
David, direktorica suradnje i promjena u WRAP-u, rekla je:
“Mlijeko je treća namirnica koja se najčešće baca u kući iza
krumpira i kruha, s oko 232 litre izlivene u odvod svake
godine, vrijedno 313 milijuna eura. Glavni razlog je ne pijenje
prije isteka roka trajanja.”