Ovisno o njihovoj zrelosti pri kupnji, na radnoj površini ili u zdjeli na stolu banane mogu stajati do šest dana...
Iako podrijetlom iz Jugoistočne Azije,
banane rastu u svim tropskim dijelovima svijeta (Južna
i Jugoistočna Azija, veći dio Afrike te Srednja i najveći dio
Južne Amerike), a najveći uzgajivači i izvoznici banana
danas su Kostarika, Meksiko, Ekvador i
Brazil. Tisućama je godina to voće u mnogim
kulturama i regijama svijeta bilo osnovna hrana, a zahvaljujući
naprednim sustavima rashlađivanja i mogućnosti brzog
transporta, već se dulje vrijeme banana može kupiti
na tržnicama diljem svijeta. “No, usprkos svim dobrim
stranama, popularno voće ima i jednu bitnu manu; što zbog niza
vanjskih čimbenika vrlo brzo i lako može potamnjeti i prebrzo
sazreti, ili pak ne sazreti dovoljno brzo”, rekla je za
portal Real
Simple nutricionistkinja i školovana kuharica
dr. Kristy Del Coro. “Baš kao i avokado, i banane kao da
imaju neki svoj timeline… “.
Kako i gdje čuvati banane: Zato je, dodaje Del Coro, banane
posebno važno pravilno skladištiti; kako bismo barem
donekle imali kontrolu nad njihovim procesom sazrijevanja i
kako bismo ih što dulje održali ukusnima i svježima. “Ovisno
o njihovoj zrelosti pri kupnji, banane vani na radnoj
površini ili u zdjeli na stolu mogu stajati od dva do šest dana,
a ako ih uvijek imate kod kuće, razmislite o kupnji stolnog ili
visećeg držača sa kukicom”, savjetuje Del Coro.
Naime vješanje voća, kaže ona, eliminira
mogućnost modrica kojima su banane sklone, a koje
nastaju i dok su na mjestu, samo zato što ‘leže’ jedna na drugoj.
Također, nastojte ih, kao i ostalo voće, držati dalje od izravne
sunčeve svjetlosti jer sunčeva toplina može uzrokovati brzo
sazrijevanje banana. Kao i mnogim voćkama, hlađenje i zamrzavanje
može i bananama produžiti vijek, a ako ipak propadnu prije nego
ih stignete pojesti, internet je pun izvrsnih recepata za kruh od
banana.
Kako čuvati narezane banane: Narezane banane brzo gube boju
pa je najbolje izbjegavati ih rezati dok niste spremni
pojesti ih Ipak, ako ih polijete s malo limunova soka,
sniziti ćete im pH i odgoditi truljenje. Narezane banane možete
u hladnjak spremiti i zamotane u plastičnu foliju ili pak
zatvorene u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu za hranu.
Tako spremljene, i narezane mogu ostati svježe tri do četiri
dana.