Budući da su tikvice plodno povrće, uzgajivači su tražili načine da je uklope u sve pa je tako nastao i kruh od tikvica.
Tikvice su povrće koje ima tendenciju da poprimi okus ostalih
sastojaka s kojima se kombinira. Uobičajeni je sastojak u slanim
jelima, ali mnogi ljudi ne znaju da mogu biti i ukusan, zdrav
sastojak koji je dio raznih pekarskih proizvoda. Ovaj popularni
kruh dovoljno je ukusan da zaslužuje svoj dan za
proslavu: Nacionalni dan kruha od tikvica.
Čini se da su se tikvice, kako su danas poznate, razvile
relativno nedavno, negdje oko kasnih 1800-ih, u Italiji, premda
neki izvori kažu da je još nekoliko tisuća godina prije
postojao i u Meksiku, prenosi Days of the
year. Čini se da je tikva preko talijanskih
imigranata stigla do Sjedinjenih Država i ostatka svijeta, a
danas mnoge zemlje i kulture imaju jela s ovim
svestranim povrćem.
Budući da su tikvice plodno povrće, uzgajivači su tražili
načine da je uklope u sve pa je tako nasrao i kruh od
tikvica, negdje u 19. stoljeću.Tikvica ili ljetna tikva je
običnozelene do tamnozelene boje, a može biti
i tamno žuta i oblika velikog krastavca.
Većina recepata koji koriste tikvice zahtijevaju da
se naribaju prije nego što se umetnu u tijesto, a bogate
su vlaknima, imaju malo ugljikohidrata i prepune su
vitamina, antioksidansa i minerala. Za pravu proslavu
Međunarodnog dana kruha od tikvica, isprobajte ukusan recept koji
donosi Simply Recipes.
Sastojci:
310 g do 425 g naribane svježe tikvice
170 g maslaca, otopljenog
390 g višenamjenskog brašna
1 žličica sode bikarbone
1 žličica praška za pecivo
2 žličice cimeta
1/2 žličice mljevenog đumbira
1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
270 g šećera
2 velika jaja
2 žličice ekstrakta vanilije
100 g nasjeckanih pekan oraha ili oraha, po želji
120 g sušenih brusnica ili grožđica, po želji
Priprema:
Naribane tikvice stavite u cjedilo iznad zdjele da se ocijedi
višak vode. Ako vam se čini da je ribana tikvica suha, poškropite
je vodom u cjedilu, a zatim pustite da se ocijedi.
Zagrijte pećnicu na 175°C. Premažite maslacem dvije posude za
kruh. U velikoj zdjeli snažno pomiješajte brašno, sodu bikarbonu,
prašak za pecivo, cimet, đumbir i mljeveni muškatni oraščić.
U drugoj velikoj zdjeli umutite šećer, jaja i vaniliju.
Umiješajte ocijeđene naribane tikvice, a zatim i otopljeni
maslac.
Dodajte brašno, trećinu po trećinu, u smjesu, miješajući nakon
svakog dodavanja. Umiješajte orahe i sušene brusnice ili
grožđice, ako ih koristite.
Podijelite tijesto na jednake dijelove između kalupa za kruh.
Pecite 50 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe
čista. Ohladite u posudama 10 minuta. Okrenite na rešetke da se
dobro ohlade.