'Često imaju mekinje i klice uklonjene iz zrna, što rezultira izvorom ugljikohidrata s malo vlakana i hranjivih tvari', kaže nutricionistica.
Zobena kaša jedan je od najpopularnijih doručka i međuobroka
trenutno, no možete li jesti zobene pahuljice svaki dan i što one
čine vašem tijelu ako jedete? Od najzdravijih vrsta do prednosti
svakodnevnog jedenja, ovdje je sve što trebate znati o ovoj
superžitarici. Uz sve mogućnosti zobenih pahuljica koje postoje,
odabir najzdravije može se činiti kao zastrašujući zadatak. Ali,
dijetetičarka Catherine Karnatz, savjetuje da se držite čelično
rezane zobi, koja je minimalno obrađena žitarica,
prenosi Yahoo.
‘Minimalno prerađene žitarice nisu lišene vlakana i
energizirajućih vitamina B’, kaže ona, ‘Čelično rezana zob je
dodatak zdrav za srce u kojem se može uživati svakodnevno’.
Kako bi to bilo još lakše, Karnatz kaže da tražite sorte zobenih
pahuljica koje sadrže oznaku 100% ‘Whole Grain Stamp’ na
pakiranju, što označava da su svi sastojci cjelovite
žitarice. ‘Cijelo zrno sadrži tri dijela: mekinje, klice i
endosperm, a svaki dio zrna sadrži različite hranjive tvari:
mekinje su dobar izvor vlakana, klice su bogate vitaminima B
skupine, a endosperm je mjesto gdje se nalazi većina
ugljikohidrata’.
Pitate se gdje spadaju vaši omiljeni instant paketi zobenih
pahuljica? Najvjerojatnije u kategoriji rafiniranih žitarica, a
to posebno vrijedi za pakete zobene kaše s okusom. ‘Često imaju
mekinje i klice uklonjene iz zrna, što rezultira izvorom
ugljikohidrata s malo vlakana i hranjivih tvari’, dodaje ona.
Nutricionistica Vandana Sheth, se slaže. ‘Nutritivni profil
čelično rezanih, valjanih i instant zobenih pahuljica sličan je,
međutim, tekstura i vrijeme koje je potrebno za kuhanje razlikuju
se’, objašnjava ona. Iako se instant zobene pahuljice najbrže
kuhaju, mogu biti prepune dodane (neželjene) soli i šećera.
‘Zbog procesa klijanja, zob ima više hranjivih tvari (proteina,
netopivih vlakana) i lakše se probavlja’, kaže Vandana, ‘Ovisno o
vašem životnom stilu, možete uživati u vrućoj zobenoj kaši s
dodacima, lako je pretvoriti u zobene pahuljice za doručak u
pokretu, umiješati u svoje smoothieje ili koristiti u tijestu za
palačinke ili pečenim jelima’.
Nećete se osjećati toliko gladni: ‘Zobena kaša je bogat izvor
vlakana, što je vrsta ugljikohidrata koju naše tijelo ne može
razgraditi’, objašnjava Karnatz. A budući da vlakna usporavaju
probavu i povećavaju osjećaj sitosti, dulje ćete ostati siti
između obroka i međuobroka ako je jedan od njih zobene pahuljice.
Ovo također može objasniti zašto toliko ljudi odlučuje jesti
zobenu kašu za doručak ili rano tijekom dana – kako bi napunili
svoje tijelo do popodneva.
Zdravlje vaših crijeva će se poboljšati: Osim utaživanja
gladi, sadržaj vlakana u zobenoj kaši može vas učiniti i
redovitijim u kupaonici. Prema Vandani, zobena kaša je prebiotik
i može pomoći hraniti crijevne bakterije. ‘Vlakna u zobenoj kaši,
posebno beta-glukan, mogu pomoći da se stvari kreću kroz probavni
sustav i održavaju vas redovitim’, kaže ona. Karnatz također
ističe da zobena kaša sadrži i netopiva i topiva vlakna, a
netopiva vlakna potiču pokretljivost crijeva. ‘Kada se topiva
vlakna pomiješaju s vodom u crijevima, stvara se tvar slična gelu
i djeluje kao prirodni omekšivač stolice’, kaže ona, ‘Ovaj
dodatni volumen ublažava neugodne pokrete crijeva i olakšava
izbacivanje stolice’.
Imati ćete niži kolesterol i povećanu energiju: Osim što
poboljšava probavu, Karnatz kaže da svakodnevna konzumacija
zobene kaše također može smanjiti razinu LDL-a ili ‘lošeg’
kolesterola. ‘Otopiva vlakna u zobenoj kaši vežu se za čestice
kolesterola u krvotoku i odnose ih u crijeva kako bi se
izlučila’, kaže ona. Još jedan bonus? Zobene pahuljice su bogate
vitaminima B koji tijelu daju dugotrajnu energiju.
Iako se jedenje zobene kaše svaki dan može činiti kao dobra
ideja, postoji točka u kojoj možete pretjerati. Klinika Mayo
preporučuje ograničavanje dnevne količine vlakana na 21-25 grama
za žene i 30-38 grama za muškarce. Za nekoga tko možda nije
naviknut redovito jesti toliku količinu vlakana, prebrzo
dodavanje previše vlaknaste hrane u vašu prehranu može uzrokovati
plinove i nadutost. Kako biste spriječili probavne tegobe,
pokušajte s vremenom povećati dnevni unos vlakana i piti puno
tekućine kako biste podržali zdravu probavu.