spremne za jelo

Spremate se u kupnju svježih borovnica? Evo na što uvijek trebate obratiti pažnju

Borovnice nisu poput jagoda koje će nakon branja nastaviti sazrijevati. One imaju kratku sezonu koja može trajati od sredine lipnja do početka rujna, ali klimatske i geografske regije mogu skratiti razdoblje rasta.

Volimo kad u jeku ljeta dođe sezona borovnica. Odlazimo na
najbližu tržnicu kako bismo kupili ove male bobice i često ih
počnemo grickati prije nego što dođemo kući. Ponekad zagrizemo
malo kiselkastu bobicu. Druge u istoj posudi su predivno slatke.
Zanimajući zašto bi to moglo biti, iz Simply
Recipesa su razgovarali s dva stručnjaka o tome kako
prepoznati je li borovnica zrela i savjetima za odabir najboljeg
bobičastog voća.

‘Jednom kada borovnica postane plava, prođe 10 do 14 dana prije
nego postane slatka’, kaže Terry Perfetti, uzgajivač borovnica i
vlasnik farme Cherry Knoll u New Yorku. Pri kupnji
borovnica obratite pažnju na boju. ‘Želite čvrstu i
ravnomjernu plavu puderastu boju’, kaže Brian Bocock,
potpredsjednik upravljanja proizvodima Naturipe Farms. Bijelkasta
prevlaka naziva se cvjetanje i prirodna je zaštita koja raste na
bobicama. ‘To je najbolji način da se vidi jesu li čvrste’, što
je znak da su ubrane u pravo vrijeme.

Ružičasto ili ružičasto-plavo znači da su ubrane prerano i da će
samo omekšati, a da ne postanu slatke. Borovnice nisu poput
jagoda koje će nakon branja nastaviti sazrijevati. One imaju
kratku sezonu koja može trajati od sredine lipnja do početka
rujna, ali klimatske i geografske regije mogu skratiti razdoblje
rasta. Ako često kupujete borovnice, možete primijetiti razlike u
veličini – ponekad su goleme, a ponekad sićušne. Na veličinu
borovnice utječe sorta kao i vrijeme berbe, ali ona nije
pokazatelj okusa ili slatkoće.

Još četiri savjeta za kupnju borovnica: 

1. Kušajte borovnice: Ako kupujete izravno od farmera,
zatražite degustaciju. Samo znajte da to nije jamstvo da će sve
borovnice imati okus kao one koje ste probali. ‘Dobit ćete slatku
borovnicu ili možda čak malo kiselkastu, ali ništa nije
savršeno’, kaže Perfetti. To je zato što borovnice ne dozrijevaju
u isto vrijeme, čak ni na istom grmu.

2. Protresite spremnik: Ova tehnika je najbolja kada
kupujete u trgovini. ‘Malo protresite posudu – ako zvecka gotovo
poput klikera, spremne su za konzumaciju’, kaže Bocock, ‘To je
znak da su bobice čvrste i spremne’.

3. Pakiranje je važno: Provjerite može li zrak cirkulirati u
spremniku. ‘Smatram da se bobice ljepše čuvaju u košari nego u
plastičnoj posudi, kaže Perfetti. A prema Bococku,
‘plastične posude štite bobice od gnječenja i omogućuju im
disanje’. Uvijek biste trebali izbjegavati posude bez
ventilacije. ‘Na primjer, paket zamotan u plastičnu foliju ili
vrećicu mogao bi potaknuti rast plijesni’, kaže on.

4. Budite oprezni s posebnim ponudama: Razmislite dva puta
kada vidite borovnice na akciji u supermarketu jer možda nisu
ukusne. Prema Perfettiju, ‘izbjegavajte ponude kao što su ‘kupite
jednu i dobijete dvije besplatno’ jer ih se ta samoposluga ili
onaj tko ih prodaje samo pokušava riješiti’. Te borovnice
vjerojatno nisu na svom vrhuncu

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije