Može li voda iz slavine ukloniti bakterije i viruse?
Mnogi ljudi se drže nekog nepisanog pravila, pa prije kuhanja
meso uvijek isperu pod mlazom vode, ali postavlja se pitanje je
li to uopće potreban korak? Meso može sadržavati razne
bakterije i viruse, a to je jedan od glavnih razloga zašto ga
ljudi ispiru. U nekim zemljama čak koriste i kiseline poput
limuna ili octa, prenosi Healthline.
Razna istraživanja i laboratorijske provjere pokazala su da
pranje sirovog mesa običnom vodom iz slavine nije
učinkovito u uklanjanju bakterija i zapravo može nanijeti
više štete nego koristi jer se šire patogeni virusi na radnu
površinu, pa tako i na druge namirnice.
No ispiranje kiselinom poput limuna i bijelog
octa može smanjiti broj bakterija, pa bi bilo
dobro da počnete s ovom praksom, ako već niste. Ipak, uz samo
ispiranje važno je još nekoliko stvari – dobro očistite
radne površine, nemojte ostavljati druge namirnice u
blizini sudopera gdje ćete ispirati meso i obavezno ga
pecite na visokoj temperaturi do kraja.