Postoji hrana protiv celulita, odnosno ona hrana koja sadrži manje estrogena i tako smanjuje mogućnost nastanka celulita
Gubitak suvišnih kilograma, dijete za mršavljenje, redukcija
u prehrani… Sve to načini su kako dovesti svoje tijelo u red i
postići lijep izgled. Međutim, čak i kada uspijemo skinuti
suvišne kilograme i doći do zdrave kilaže, muku može
predstavljati celulit. Celulit se pojavljuje kod osoba s
povećanom razinom masnoća, ali i kod mršavih ljudi, piše Eat
This Not That.
Ovo predstavlja bolest, nakupljanje posebne vrste masnih
stanica na koje se nikakvom dijetom niti fizičkom aktivnošću
ne može utjecati. S druge strane, postoji hrana protiv celulita,
odnosno ona hrana koja sadrži manje estrogena i tako smanjuje
mogućnost nastanka celulita. Iako se tretira prvenstveno kao
estetski problem, zapravo je riječ o bolesti jer u kasnijim
fazama može biti jako bolan na dodir i potrebno ga je liječiti.
Iako rijetko, može se pojaviti i kod muškaraca, no žene imaju oko
30% više masnog tkiva koje nakuplja masti.
Pobjednička strategija za smanjivanje celulita je odrediti na
koje načine možete izgubiti tjelesnu masnoću i povećati mišićnu
masu. Dodatna težina može učiniti celulit vidljivijim. To
vjerojatno znači usredotočenost na stvaranje kalorijskog deficita
tamo gdje to ima smisla u vašem životnom stilu, kao što su
kontrolirane porcije, manje dodanih ulja ili smanjeni dodani
šećeri u vašoj prehrani. To bi se također moglo prevesti kao
pojačanje vaše rutine vježbanja kako biste uključili dodatni dan
kardiovaskularne aktivnosti ili treninga otpora. Ovo
je popis namirnica za koje se istražuje njihova uloga u
mogućem smanjenju celulita.
Leća: Leća i druge “mahunarke” (jestive sjemenke mahunarki)
poput crnog graha, slanutka ili pinto graha izvrsni su izvori
vlakana. Također je utvrđeno da dovode do skromnog gubitka težine
kod ljudi koji ih redovito konzumiraju.
Kruške: Kruške su jedno od najvlaknastijih voća. Uz oko 6
grama vlakana po voću srednje veličine, vjerojatno ćete se
osjećati sito s manje hrane ako ova hrana uđe u vrijeme
užine ili obroka, nadoknađujući tako veće porcije drugdje.
Razmislite o usitnjavanju za salatu, umakanju u maslac od
kikirikija ili miješanju u zobenu kašu.
Kelj: Redoviti konzumenti tamnog lisnatog povrća bez škroba
poput kelja, kao i duboko narančastog ili žutog povrća, utvrđeno
je u presječnoj studiji iz 2014. u Journal of Academy of
Nutrition and Dietetics, imaju nižu visceralnu masnoću od
onih koji ga ne konzumiraju.
Avokado: Iako je avokado kaloričniji od većine drugih
namirnica, može pomoći u poticanju mršavljenja. Žene koje
redovito konzumiraju voće i povrće, uključujući avokado,
zabilježile su veći gubitak težine u razdoblju od četiri godine
od onih koje nisu jele tu hranu.
Gljive: Gljive su meso biljnog carstva. Dajući bogat i
pikantan okus gdje god se nalaze, gljive se nalaze u mesnim
jelima gdje se miješaju s piletinom ili govedinom kako bi se
proširio i okus i hranjivost. Ovo je jednostavan trik za
smanjenje kalorija u vašoj sljedećoj pljeskavici za hamburger ili
bolonjez umaku, a pritom unutar željenih kalorijskih granica.
Voda: Iako se radi o napitku, a ne o hrani, vodi – ili bilo
kojoj niskokaloričnoj verziji poput sokova, poboljšanih vodenih
napitaka ili vode s dodatkom voća – ne samo da vam pomaže u
održavanju hidratacije, već vam pijenje također pomaže u
izbjegavanju celulita. Preporučen je unos od 11,5 šalica vode
svaki dan za žene i 15,5 šalica dnevno za muškarce.
Banane: Banane su općenito prepoznate kao izvor kalija,
minerala koji je povezan s kontrolom oteklina jer ima obrnut
odnos s natrijem. Zadržavanje tekućine zbog visokog unosa soli u
prehrani može dovesti do oticanja koja mogu povećati pojavu
celulita.
Batat: Ako ste u potrazi za škrobnim povrćem, slatki krumpir
je izvrstan izbor, jer pruža neke od najsnažnijih zdravstvenih
prednosti, uključujući izvrstan sadržaj vitamina A. Također su
bogati kalijem, što može smanjiti vidljivost celulita
povezanog s prekomjernim unosom natrija.