Hrana koju jedemo svaki dan najviše utječe na naše zdravlje, pa ako redovito jedete sir, važno je znati što on čini tijelu kratkoročno i dugoročno...
Tipično, ako netko voli sir, stvarno voli sir i može pronaći
način da ga ugradi u gotovo svaki obrok. Omleti iz kojih curi
cheddar, sezonske salate s kozjim sirom, ravioli punjeni
mozzarellom, pečeni brie… Toliko sireva, toliko jela. Naravno,
hrana koju jedemo svaki dan najviše utječe na naše zdravlje, pa
ako redovito jedete sir, važno je znati što on čini tijelu
kratkoročno i dugoročno. Na primjer, možda želite smršaviti i
pitate se trebate li prestati jesti sir. Ili možda želite
smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ovdje registrirani
dijetetičari objašnjavaju sve što trebate znati,
prenosi Yahoo.
Sve dok niste prehrambeno osjetljivi na sir, registrirani
dijetetičar Alexis Newman kaže da sir apsolutno može
biti dio zdrave prehrane. ‘Sir je pun hranjivih tvari
poput proteina, masti, kalcija, fosfora i vitamina A, B12 i D’,
kaže ona. Ona dodaje da određene vrste sireva (uključujući plavi
sir, brie i švicarski sir) imaju posebnu vrstu masti koja se zove
konjugirana linolna kiselina (ili CLA) koja može pomoći u
smanjenju upale, kardiovaskularnih bolesti i pretilosti.
Alex Caspero, registrirani dijetetičar na DelishKnowledgeu, slaže
se da sir može biti dio zdrave prehrane sve dok se jede umjereno
i ako je u prehranu uključena i druga hrana bogata hranjivim
tvarima. Dok sir ima nekoliko važnih nutrijenata, nitko ne može
živjeti samo od sira. Caspero kaže da, iako sir ima hranjive
tvari poput proteina i kalcija, također sadrži zasićene masti i
natrij, koji mogu negativno utjecati na tijelo ako se konzumiraju
prekomjerno. Zbog toga je važno držati se umjerenih količina
sira i ne jesti ga previše.
Caspero kaže da je također važno uzeti u obzir kako se sir jede.
‘Na primjer, sir se često dodaje hrani koja je već bogata
zasićenim mastima, poput pizze ili hamburgera. U ovim primjerima,
dodavanje više zasićenih masti i natrija vjerojatno neće dodati
nikakve dodatne zdravstvene prednosti’, kaže ona, dodajući da će
jedenje sira s hranom poput rafiniranih žitarica i prerađenog
mesa poništiti sve zdravstvene dobrobiti. Međutim, Caspero kaže
da sir može biti zdrav izbor ako se konzumira kao zamjena za
crveno i prerađeno meso ili ako se jede uz drugu zdravu hranu,
poput jabuke i cheddar sira za međuobrok.