JESTE LI ZNALI?

Držite vino u kuhinji? Stručnjaci savjetuju da ga odmah premjestite

Visoke temperature, svjetlost, vibracije i nedostatak vlage su četvorka straha za vino...

Boce vina stoje vam u kuhinji kako bi vam uvijek bile pri ruci?
To baš i nije dobra ideja jer kuhinja je prepuna loših
stvari za vaše omiljeno vino. Naima, u njoj često je visoka
temperatura zbog kuhala za vodu, perilice posuđa, pećnice,
štednjaka i ljudi koji stalno ulaze i izlaze. Zatim tu su vlaga i
svjetlo koji također nisu prijatelji vina,
prenosi Metro.

Visoke temperature, svjetlost, vibracije i nedostatak vlage su
četvorka straha za vino. Da posudim jednu analogiju, vinske boce
su poput sićušnih vampira, uspijevaju u mračnim, hladnim i tihim
uvjetima.

U redu, ali većina nas ne posjeduje vinske podrume, vinske
zidove, spiralne podrume ili bougie hladnjake za vino s
kontroliranom temperaturom, jesam li u pravu? Zapravo, jedva da
imamo mjesta da odložimo dasku za glačanje. Dakle, gdje onda
smijemo, a gdje ne skladištiti vino u kući?

Dobra mjesta za odlaganje vina:

Podrum: Ako imate bilo kakav podzemni prostor, to je savršen dom
za skladištenje vina. Tamo ćete se najbolje približiti idealnim
uvjetima skladištenja, bez namjerne gradnje vlastitog podruma s
kontroliranom temperaturom.

Prazna soba: Isključite radijatore u praznoj sobi i
postavite police za vino. Ovo bi mogla biti prazna spavaća soba
ili samo soba koju ne koristite toliko.  Samo navucite
zavjese i zatvorite vrata, jer izravna sunčeva svjetlost nije
dobra za vino. Inače, 13°C je savršena temperatura za čuvanje
vina pa biste mogli povremeno pogledati termometar u sobi.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije