Visoke temperature, svjetlost, vibracije i nedostatak vlage su četvorka straha za vino...
Boce vina stoje vam u kuhinji kako bi vam uvijek bile pri ruci?
To baš i nije dobra ideja jer kuhinja je prepuna loših
stvari za vaše omiljeno vino. Naima, u njoj često je visoka
temperatura zbog kuhala za vodu, perilice posuđa, pećnice,
štednjaka i ljudi koji stalno ulaze i izlaze. Zatim tu su vlaga i
svjetlo koji također nisu prijatelji vina,
prenosi Metro.
Visoke temperature, svjetlost, vibracije i nedostatak vlage su
četvorka straha za vino. Da posudim jednu analogiju, vinske boce
su poput sićušnih vampira, uspijevaju u mračnim, hladnim i tihim
uvjetima.
U redu, ali većina nas ne posjeduje vinske podrume, vinske
zidove, spiralne podrume ili bougie hladnjake za vino s
kontroliranom temperaturom, jesam li u pravu? Zapravo, jedva da
imamo mjesta da odložimo dasku za glačanje. Dakle, gdje onda
smijemo, a gdje ne skladištiti vino u kući?
Dobra mjesta za odlaganje vina:
Podrum: Ako imate bilo kakav podzemni prostor, to je savršen dom
za skladištenje vina. Tamo ćete se najbolje približiti idealnim
uvjetima skladištenja, bez namjerne gradnje vlastitog podruma s
kontroliranom temperaturom.
Prazna soba: Isključite radijatore u praznoj sobi i
postavite police za vino. Ovo bi mogla biti prazna spavaća soba
ili samo soba koju ne koristite toliko. Samo navucite
zavjese i zatvorite vrata, jer izravna sunčeva svjetlost nije
dobra za vino. Inače, 13°C je savršena temperatura za čuvanje
vina pa biste mogli povremeno pogledati termometar u sobi.