Zanimljivo...
Istraživači sa Sveučilišta u Cincinnatiju tvrde da bi svakodnevna
konzumacija jagoda ljudima srednje životne dobi mogla
pomoći smanjiti rizik od demencije, a njihova je
studija nedavno objavljena u časopisu Nutrients. U
12-tjednoj studiji, 30 pacijenata s prekomjernom tjelesnom
težinom koji su se žalili na blago kognitivno oštećenje zamoljeno
je da se suzdrže od jedenja bobičastog voća, a svaki su dan
uz doručak jeli dodatak prehrani u prahu. Polovica
sudionika, u dobi od 50 do 65 godina, primila je prah s
ekvivalentom jedne šalice jagoda, dok je druga polovica
dobila placebo. Istraživači su im dalje pratili dugoročno
pamćenje, raspoloženje i metaboličko zdravlje, a otkrili su da su
oni iz skupine koja je uzimala prah od jagoda imali bolje
rezultate na testu učenja popisa riječi, kao i značajno
smanjenje simptoma depresije.
“I jagode i borovnice sadrže antioksidanse koji se nazivaju
antocijanini, a koji su uključeni u niz zdravstvenih
dobrobiti kao što su metabolička i kognitivna poboljšanja”,
rekao je profesor emeritus na Odsjeku za psihijatriju i
bihevioralne neuroznanosti UC College of Medicine, Robert
Krikorian.
“Epidemiološki podaci sugeriraju da ljudi koji redovito
konzumiraju jagode ili borovnice imaju sporiju stopu kognitivnog
opadanja kako stare”, nastavio je. Krikorian je također
primijetio i da jagode sadrže elagitanine i elaginsku
kiselinu, za koje je utvrđeno da imaju protuupalna,
antioksidativna, antimikrobna i antikancerogena svojstva.
“Osim što su sudionicima poboljšale kognitivnu
funkciju, smanjile su i upale u mozgu. Izvršne sposobnosti
počinju opadati u srednjim godinama, a višak trbušne masnoće, kao
kod inzulinske rezistencije i pretilosti, teži povećanju
upale u tijelu, pa tako i u mozgu”, objasnio je. “Iako smo
sigurni da jagode dobro utječu na kognitivne funkcije i da
smanjuju depresiju, buduća bi istraživanja trebala uključivati
više sudionika i različite doze jagoda”, rekao je Krikorian, a
prenosi NY
Times.