Pogledajte kako bi trebala izgledati naša prehrana kroz život.
Jeste li primijetili da vam se apetit mijenja kako godine
prolaze? To je sasvim normalna pojava i trebali bi uskladiti
prehranu s godinama, prenosi
Net.hr.
Stručnjaci otkrivaju, tzv. “obrok života”, odnosno, što se to
jede u kojoj životnoj dobi.
Tinejdžeri i mladi adolescenti
Prehrana bi u ovom uzrastu trebala biti uravnotežena i bogata
hranjivim tvarima. Voće i povrće, nemasno meso i mahunarke.
Također, željezo je vrlo važno, posebno za djevojke koje
doživljavaju početak menstruacije: jaja, špinat i sušeno voće su
dobri izvori željeza.
Dvadesete
Zbog rasta kostiju koji se nastavlja i u dvadesetima preporučuju
se mliječni proizvodi, što znači da ljudi u toj dobi bez grižnje
savjesti mogu uživati u siru. Dvadesetogodišnjaci bi trebali
izbjegavati alkohol jer narušava zdravlje kože, kose i noktiju.
Fokus bi trebao biti na raznovrsnoj hranjivoj prehrani, poput
hrane koja je bogata vitaminima B – životinjski proizvodi, meso,
riba, mliječni proizvodi i jaja.
Tridesete
Ječam, zob i smeđa riža imaju niz prednosti za ljude u
tridesetima. Kao prvo, otprilike u ovoj dobi plodnost je u fokusu
pa bi žene koje pokušavaju zatrudnjeti mogle imati korist od
povećanog unosa folata. Dobri izvori folata uključuju tamno
lisnato povrće i cjelovite žitarice. Mnogi ljudi u tridesetima
odjednom dožive da im crijeva ne vole određenu hranu pa zdravlje
crijeva postaje važnije. Zato bi se trebali fokusirati na hranu
bogatu vlaknima.
Četrdesete
Ovo razdoblje predstavlja ulazak u proces starenja. Tada su
potrebni antioksidansi kako bismo zaštitili našu kožu i tijelo.
Kad birate voće i povrće, uzimajte ono tamnije jer ta boja znači
i veću količinu antioksidanasa, kojih ima u špinatu, krumpiru,
brokuli, kuhanim domaćim rajčicama.
Pedesete
U ovom razdoblju bi se trebali fokusirati na kontrolu tjelesne
težine, kao i na prevenciju dijabetesa i bolesti srca. Dakle,
možda je vrijeme da zasićene masti zamijenite nezasićenima.
Šezdesete
U ovoj dobi godine su učinile svoje i imunitet više nije toliko
snažan. Da biste se zaštitili, pojačajte unos probiotika.
Dehidracija se može spriječiti pojačanim unosom vode, a posebno
se preporučuje čaj, i to nezaslađeni. Prehranu ispunite voćem i
povrćem, a ako ne želite zdravstvene probleme, svakako
izbjegavajte mesne prerađevine poput kobasica i hrenovki, piše
Mondo.