Repičino ulje treće je po količini proizvodnje, odmah iza palmina i sojina ulja.Sadrži nizak udio zasićenih masnih kiselina i značajan je izvor jednostruko nezasićene oleinske kiseline koja se nalazi i u maslinovu ulju u približnim količinama te značajno viši udio omega-3 masnih kiselina u odnosu na maslinovo ulje.
Ulje repice pridonosi održavanju normalne razine kolesterola u krvi, bogato je vitaminom E koji u organizmu djeluje kao antioksidans. Sprečava bolesti krvnih žila, čuva srce…
Pogodno za prženje
Zbog izvrsne stabilnosti na visokim temperaturama, repičino ulje pogodno je za pečenje, prženje, kuhanje, a da se ne unište njegova nutritivna svojstva i stvore loše transmasti. Transmasti izazivaju disbalans odnosa omega 3-6-9- i tada nastupaju upale koje su odgovorne za većinu modernih bolesti. Dodajte ga i u hladna jela poput salata.
Repičino je ulje bogato oleinskom kiselinom koja pripada grupi omega -9 jednostruko nezasićenih masnih kiselina, a s obzirom na to da je repičino ulje relativno bogato i omega-3 masnim kiselinama i zahvaljujući činjenici da sadrži do 14% vrijedne alfa-linolenske kiseline, preporučeni omjer omega-6 i omega-3 masnih kiselina ostaje u idealnom omjeru 3:1, što je u skladu s preporukama Europske agencije za sigurnost hrane.
Upotrebi ulja od uljane repice, u okviru uravnoteženog i zdravog načina prehrane, pripisuje se velika važnost jer pomaže dostizanju dobre krvne slike masnoća u krvi, koja je poželjna kod ljudi bez posebnih rizičnih faktora kao i kod ljudi koji zbog urođenih problema s metabolizmom masti ili zbog drugih okolnosti moraju slijediti dijetalni način prehrane.