Ricardo Luque iz Cubisma na Špancirfestu promovira venezuelansku kuhinju!

Glazbenik, otac, gurman Ricardo Luque i njegova supruga Sanja Akrap po prvi put na ovogodišnjem Špancirfestu predstavljaju venezuelansku kuhinju, koja je naišla na popriličan interes posjetitelja 18. varaždinskog festivala kreativnosti.

Ricardo Luque poznatiji je javnosti kao član grupe Cubismo. Rođen je u Venezueli, a u Hrvatskoj živi i radi od 1990. godine. Osim ljubavi prema glazbi, svoju ljubav dijeli i prema kuhinji, osobito autentičnoj venezuelanskoj.

Varaždinskoj publici predstavio je tako, u svojoj ‘Areperi de Ricardo’, venezuelansku arepu u street food atmosferi. O čemu se točno radi, čitajte u nastavku, jer prenosimo i jedan Ricardov recept.

On, kaže, kuha od malena.

– Kuham oduvijek. Moja obitelj bila je velika i nekako je bilo normalno da smo od malena učili kuhati i pomagati majci – rekao je Ricardo.

– Špancirfest i venezuelanska kuhinja odličan su spoj jer je to domaća hrana. Hranu koju pripremam ovdje pripremam isto kao što i sebi ili svojoj obitelji, odnosno kako mi to pripremamo svaki dan kod kuće.
U Ricardovim specijalitetima možete uživati do kraja Špancirfesta, a nalaze se u Kraljevskoj zoni kod Starog grada.

U nastavku donosimo jedan Ricardov recept, koji prenosimo s Masterchef stranice protala Dnevnik.hr.

Arepa – zgodna kraljica (Recept Ricarda Luque)

Arepa – sastojci za dvije arepe:
160g kukuruznog prekuhanog brašna
350 ml mlake vode
malo soli

Punjenje:
1 pileća prsa
1 zreo avocado
2 žlice majoneze
malo soli i bibera
pola glavice luka

Za umak guasacaca:
4 glavice češnjaka
1 luk
pola zelene paprike
svežanj korijandera
šaka friškog peršina
sok jedne limete
malo ulja
malo octa

Priprema
Pileća prsta staviti u posudu s vodom, posoliti i skuhati. Dok se meso kuha idemo napraviti arepe. U jednu plastičnu posudu staviti vodu, posoliti i polako dodavati brašno. Grudice razmrviti rukom. Smjesa se miješa rukom te se ostavi 5 minuta da brašno nabubri. Nakon toga se oblikuju pogačice vlažnim rukama. Ako osjetimo da je smjesa premekana, dodamo još malo brašna ili obrnuto, ako je pretvrda, dodamo malo vode. Pogačice se peku na ravnoj, malo nauljanoj, gusanoj ploči sa obje strane te kada dobe koricu još se mogu staviti malo u pećnicu – otprilike 10 min na 180ºC. Tekstura mora biti hrskava, ali iznutra mekana kao polenta. Dok se arepe peku nastavljamo s pripremom punjenja.

Skuhanu piletinu malo ohladiti. Avocado očistiti i zgnječiti vilicom, dodati malo sitno narezanog luka te čisto pileće meso koje smo natrgali na male komadiće. Na kraju dodati majonezu, sol i biber te malo soka od limete i sve dobro promiješati. Pustiti da odstoji dok pripremimo umak.

U blender staviti sve sastojke ali ostaviti malo friškog korijandera sa strane. Njega ćemo nožem sasjeckati i naknadno umiješati. Dakle, sve sastojke usitnimo u blenderu , probamo te po potrebi i ukusu dodamo još malo kiseline, soli ili sl. Oni koji vole ljuto mogu dodati malo čilija. Umiješamo nasjeckani korijander i umak je gotov.
Arepa se servira na način da se prereže (ne do kraja – otprilike trećinu kruga ne rastavimo), namaže se maslacem (ne treba ga posebno razmazivati već se sam rastopi), te se puni pripremljenim punjenjem na koji se doda malo naribanog sira. Umak se služi sa strane i dodaje po osobnom ukusu. Uživajte!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije