Budući da se ubraja u namirnice prihvatljive osobama koje izbjegavaju gluten, margarin može obogatiti njihovu prehranu te pružiti dodatnu kvalitetu bezglutenskim brašnastim proizvodima.
Posljednjih godina sve se više govori o bezglutenskoj prehrani koja se temelji na izbjegavanju konzumacije glutena – bjelančevinaste tvari koja se nalazi u pšenici, raži, ječmu i zobi, daje elastičnost tijestu od spomenutih žitarica i čini ga ljepljivim.
Bezglutenskoj prehrani najčešće pribjegavaju osobe s glutenskom intolerancijom ili celijakijom – ekstremnom osjetljivošću na gluten – premda se dosta govori o blagotvornim učincima ovog načina prehrane i na širu populaciju, te on postaje sve popularniji. Kad je riječ o glutenskoj intoleranciji, ona nije alergija na hranu već nasljedna autoimuna bolest, premda simptomi mogu biti slični.
Imunološki sustav pogrešno prepoznaje gluten kao strano tijelo koje je štetno za organizam, što dovodi do upale i oštećenja tankog crijeva. Ukoliko osobe s glutenskom intolerancijom uklone gluten iz prehrane, crijevo zacjeljuje, a mnoštvo simptoma – poput kroničnog umora, anemije, mučnine, kožnih osipa – nestaje.
Ipak, niz žitarica – kao što su kukuruz, heljda i proso, ali i amarant, riža, kvinoja… – ne sadrži gluten, te su stoga pogodne za pripremu brašnastih proizvoda u okviru bezglutenske prehrane.
Kako se u prihvatljive namirnice ubraja i margarin, on se može primijeniti za postizanje mekoće i podatnosti bezglutenskih brašnastih proizvoda.
Omegol sa sjemenkama lana je bezglutenski margarinski namaz bogat omega-3 masnim kiselinama te vitaminima A i D, važnima za normalno funkcioniranje imunološkog sustava. Uz lan, prirodn iizvor omega-3 masne kiseline kao i vitamina B6, folne kiseline, magnezija, željeza i kalcija, sadrži i sjemenke prosa, žitarice koja je vrlo važan sastojak bezglutenske prehrane.