Ovo vrijeme godine svi češće posežemo za sezonskim namirnicama. Rijetko tko ne uživa u obilju voća i povrća koje nam se nudi, ali krivim pospremanjem može nam se dogoditi da brže propadne.
Ovo su 3 najčešće pogreške koje radimo, a zbog kojih povrće i voće brže propada, a mi trošimo više novca.
1. Sve operemo odmah
Može nam se činiti logičnim da povrće i voće odmah nakon kupnje i prije spremanja u hladnjak dobro operemo. Ipak, to je pogreška. Vlažnost će osigurati rast bakterija i namirnice će brže propasti. OStavite ih neoprane dok ih ne odlučite konzumirati ili skuhati i tako će duže ostati svježe, piše Daily Mail.
2. Voće i povrće jedno pored drugog
Voće i povrće biste trebali odvajati jedno od drugog kada ih spremate u hladnjak, ostavu ili u vrećice na blagajni. Mnogi plodovi proizvode etilen, plin koji i proizvođači koriste kako bi voće i povrće brže dozrijelo da ih mogu prije obrati. Etilen će tako ubrzati i propadanje plodova u neposrednoj blizini.Banane će, primjerice, duže trajati ako ih razdvojite i svakoj korijen zamotate u plastičnu foliju. Ako im želite još dulje produljiti rok trajanja, stavite ih u hladnjak. Iznenadit će vas koliko će dugo “izdržati”.
3. Sve stavljate u vrećice
Povrće ne bismo trebali spremati u vrećicu i tako čuvati. Ono treba zraka i prostora da ostane duže svježe. Stoga je stavljanje plodova u vrećice najgore što možete napraviti. Plodove radije držite u mrežastim vrećama ili probušite rupice na plastičnima, ako već iz nekog razloga želite i dalje držati povrće u vrećicama.