Lepoglavske ‘breslerice’ planiraju izdati priručnik za izradu čipke

Članice Čipkarskog društva Danica Bresler okupile se 22. prosinca na redovitoj godišnjoj Skupštini na kojoj je predsjednica Društva Verica Dubovečak podnijela izvješće o radu u proteklom jednogodišnjem razdoblju.

– I ove smo godine zabilježile dobre rezultate i to bez potpore Grada Lepoglave. Kraju smo privele projekt izrade čipkane haljine za kip Majke Božje Bistričke, bile smo prisutne na festivalu čipke u Pagu, Lepoglavskim danima te Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi. U suradnji s turističkim agencijama, djeci koja su u Lepoglavi boravila u okviru školskog programa ‘Škola u prirodi’, predstavile smo način izrade lepoglavske čipke. Kako se izrađuje lepoglavska čipka predstavile smo i na radionicama održanim u Dubrovniku – istaknula je predsjednica Društva Verica Dubovečak dodajući da su čipkarice same financirale navedene aktivnosti, rekla je za portal Lepoglava.net.

U nadolazećoj godini članice Društva pred sebe su postavile zadatak izdati priručnik o izradi lepoglavske čipke.

– Već se dvije godine pripremamo izdati priručnik o izradi lepoglavske čipke. Plan nam je izdati ga u godini koja je pred nama. U njegovu ćemo izradu uključiti sve čipkarice članice Društva, Ministarstvo kulture te stručnjake etnologe. Vjerujem da ćemo, budući da smo u posljednjih deset godina ostvarile sve zacrtane ciljeve, uspješno odraditi i ovaj zadatak koji zahtjeva puno rada – najavila je predsjednica Društva dodajući da će, uz promociju i predstavljanje lepoglavske čipke, Društvo sudjelovati na manifestacijama koje se organiziraju u gradu Lepoglavi.

Na Skupštini je dogovoreno da će u naredne dvije godine, uz predsjednicu Vericu Dubovečak, a zbog njenih osobnih problema, Društvo voditi i zamjenica Gordana Vrtar kojoj je Skupština izglasala pravo zastupanja Društva.

Čipkarice su izrazile zadovoljstvo dosadašnjim radom i prihvatile plan za 2016. godinu najavivši da će se aktivno uključiti u realizaciju planova.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije