PEČENA, POŠIRANA, GRILANA...

Riba je odlična za zdravlje, ali puno toga ovisi i o načinu pripreme

Riba je jedna od najzdravijih namirnica, a nova istraživanja kažu kako čak smanjuje rizik od ranije smrti...

Već je poznata činjenica da je riba pogodna
za naše zdravlje, a najnovija istraživanja kažu kako
čak smanjuje rizik od ranije smrti. Velike
količine lososa i bakalara smanjuju rizik od Alzheimerove
bolesti kod žena za 38 posto, a kod muškaraca
smanjuju rizik od bolesti jetre za 37 posto.

Prethodna su istraživanja pokazala kako su omega-3 masne
kiseline u ribi one koje reduciraju pojavu raka ili
bolesti srca. No, one djeluju korisno samo kada je riba
pečena, poširana ili napravljena na grillu, dok ona pržena
ima zapravo obrnuti efekt i nema zdrava svojstva. Znanstvenici
smatraju da je razlog tome razvoj transmasnih
kiselina koje potiču povećanje razine kalorija u
hrani. 

Istraživači sa Sveučilišta u Zhejiangu analizirali su
240 729 muškaraca i 180 580 žena u vremenskom razdoblju od 16
godina. Sudionici su na pitanja o svojoj prehrani odgovarali
putem raznih upitnika. 

Rezultati su pokazali kako su muškarci s najvećom kozumacijom
ribe u prehrani smanjili svoj rizik od srčanih bolesti za 10
posto, a od bolesti pluća za čak 20 posto. No, kada je bilo riječ
o prženoj ribi, rezultati nisu bili baš pozitivni. Naime, žene
koje su konzumirale ribu pripremanu na takav način, povećale su
mogućnost ranije smrti. 

Autori istraživanja savjetuju često konzumiranje ribe i ribljih
proizvoda, ali izbjegavati prženje kao način
pripreme. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije