Proslavite svjetski dan humus namaza i počastite se s jednom od tri verzije.
Humus je pravi pokazatelj da se zdrava jela mogu napraviti od
običnih sastojaka, vrlo brzo i jednostavno. Potrebno vam je svega
desetak minuta, a dobijete namaz za koji tvrde da je najzdraviji
na svijetu. Sastojci neće pokvariti vašu formu, a ni zdravlje.
Možete ga poslužiti uz narezano svježe povrće poput mrkve,
krastavca, celera, možete ga namazati na kruh ili krekere.
Doručak, užina ili lagana večera – izbor je na vama.
Donosimo vam tri recepta s kojima se možete počastiti već danas.
Za klasičnu verziju humusa bit će vam potrebno:
2 limenke slanutka
2 žlice maslinovog ulja
2 žlice sezama
2 češnja češnjaka
2 žlice cijeđenog limunovog soka
Priprema: Na žlici maslinovog ulja lagano popržite sezam, ali ne
da vam posmeđi već samo da se zagrije. Češnjak narežite na sitno.
Jedan slanutak procijedite, a u drugome ostavite tekućinu iz
limenke. Limun iscijedite. U sjeckalicu ubacite sve: slanutak,
češnjak, maslinovo ulje, sezam i malo soli. Blendajte dok se sve
ne pretvori u kremastu smjesu. Na kraju sve pospite s malo
chillija. Prije serviranja držite u hladnjaku.
Drugi recept je talijanski humus, a treba vam:
400 g bijelog graha (iz konzerve)
50 g rušenih rajčica
2 žlice maslinovog ulja
2 žlice cijeđenog limunovog soka
1 čajna žličica origana
Priprema: Grah iscijedite i stavite u blender. Sušene rajčice
narežite na sitno pa dodajte grahu. Dodajte sve ostale sastojke i
blendajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Prije serviranja
također držite u hladnjaku.
Treći recept sadrži još jedan jako zdravi namaz,
a trebaju vam:
2 limenke slanutka
2 žlice maslinovog ulja
3 žlice maslaca od kikirikija
2 češnja češnjaka
2 žlice cijeđenog limunovog soka
Priprema: Češnjak i peršin narežite na sitno. Jedan slanutak
procijedite, a u drugome ostavite tekućinu iz limenke. Limun
iscijedite. U sjeckalicu ubacite sve: slanutak, češnjak,
maslinovo ulje, maslac od kikirikija i malo soli. Blendajte dok
se sve ne pretvori u kremastu smjesu. Prije serviranja držite u
hladnjaku.