Osim koje čašice ovog omiljenog napitka možete pripremiti i ovaj prefini tart od gin-tonika i limuna.
Poput mnogih alkoholnih pića, gin se prvo koristio u medicinske
svrhe, piše Days Of The Year.
Zbog arome borovice bio je popularan u Nizozemskoj, a navodno je
pomagao kod reume, artritisa i bubrežnih problema. Vrhunac svoje
popularnosti kao napitak dostigao je u 18. stoljeću, u Velikoj
Britaniji. Tamo je, zbog toga što je bio manje oporezivan, postao
alkohol siromašnih.
Ljudi koji su ga konzumirali nisu baš bili na dobrom glasu, bio
je teška droga tog vremena, a čak se i vjerovalo da majke
zanemaruju i napuštaju djecu zbog gina – dobio je naziv ‘Mother’s
ruin’, odnosno ‘Uništavač majki’. Iako je od 20-ih do 50-ih bio
popularno piće koje se pilo baš kao i danas – s ledom, tonikom i
kriškom limuna, nakon tog razdoblja prestao se piti sve do 80-ih.
Danas je uspio vratiti svoju popularnost, pa se 13.
lipnja obilježava i njegov dan koji možete proslaviti
ovim odličnim receptom za tart od gina i limuna, koji donosi
delicious.com.au, a evo što vam je potrebno.
Krema:
4 jaja
165g šećera u prahu
1 žlica limunove korice
185ml limunovog soka
150ml vrhnja za šlag
60ml gina
Tijesto:
200g bijelog brašna
35g šećera u prahu
5g neslanog maslaca, narezanog
1 žutanjak
2 žlice limunove korice
60ml tonika
Sirup:
150g šećera u prahu
250ml tonika
Sok i korica od 2 limuna
60ml gina
5 borovica
Priprema:
Brašno, šećer, maslac i koricu stavite u blender i miksajte dok
ne dobijete fine mrvice. Dodajte žutanjak i tonik i ponovno
miksajte dok ne dobijete finu smjesu. Zamotajte dobiveno tijesto
u plastičnu foliju i ostavite 30 minuta. Zagrijte pećnicu na
180°C i namastite lim za pečenje maslacem. Izvaljajte tijesto na
debljinu od 5 milimetara, stavite u lim i ostavite da stoji još
15 minuta. Ispikajte tijesto vilicom, stavite papir za pečenje
preko, a na njega posudu s rižom kako se ne bi dignulo dok se
peče.
Pecite 10 minuta, a zatim maknite papir i ‘uteg’ i stavite peći
još 5 minuta. Ostavite da se ohladi. Miksajte jaja, šećer, koricu
i sok limuna, vrhnje za šlag i gin dok ne dobijete finu kremu.
Izlijte ju na tijesto i pecite 20 do 25 minuta. Za to vrijeme
pripremite sirup.
Stavite u lončić šećer, tonik i limunov sok i kuhajte na laganoj
vatri dok se šećer ne otopi. Dodajte fin i borovice, pa kuhajte
još 5 do 10 minuta dok se ne blago ne zgusne. Blanširajte
limunovu koricu u kipućoj vodi na 2 minute, a zatim dodajte
sirupu.
Kuhajte još 5 minuta i ostavite da se potpuno ohladi. Maknite
borovice i prelijte sirup preko tarta.