Trebala bi se držati na hladnom i suhom mjestu, ali hladnjak je prehladan i uzrokuje brže truljenje.
Rajčica je odlična ljetna namirnica koja odgovara uz gotovo
svako jelo. Može se dodati u razne salate, jesti sama sa začinima
ili bez začina, a najbolje je kada je savršeno zrela. Dio godine
kada su rajčice najzrelije je kratak, ali njihov vijek trajanja
može se produljiti pravilnim spremanjem.
Farmer i stručnjak za voće i povrće Andrew
Kesterson za
Real Simple podijelio je kako najbolje spremiti rajčicu.
Ohladite je
Rajčicu želite ohladiti, ali ne i hladnu je jesti. Temperatura
polja je temperatura pri kojoj rajčica i dalje sazrijeva. Ona je
malo toplija od sobne temperature. Tako da kako bi spriječili da
zrela rajčica prebrzo postane prezrela, trebate ih ohladiti ispod
ove točke. Podrum, ostava ili vinski podrum bio bi idealno mjesto
jer su temperature obično između 12 i 21 stupnjeva Celzijusa.
Izbjegavajte sunce, ako možete. Zrake zagrijavaju rajčicu, što bi
moglo uzrokovati da još više sazrijeva.
Izbjegavajte hladnjak
Hladnjak je jednostavno previše hladan. Ako te velike, sočne
rajčice stavite u frižider, napravit ćete štetu u okusu,
teksturi, čak i boji zaustavljanjem aktivnosti enzima. Za nezrelu
rajčicu to znači da voće nikada neće u potpunosti oblikovati
ukusni i kiseli zalogaj, čvrsto meso i odgovarajući omjer mesa i
vode. Za zrele rajčice, usporavanje aktivnosti enzima može
umanjiti dio okusa koji tražite. No ako se ipak odlučite za
hladnjak, rajčicu možete oporaviti. Samo postavite rajčicu na
sobnu temperaturu nekoliko sati prije nego što ih narežete.
Zagrijavanje će ponovno započeti aktivnost enzima.
Preokrenite ih
‘Ramena’ rajčice, ili onaj dio stabljike, čvršći su od
osjetljivih dna plodova. Potrebno je malo pritiska od radne
površine ili košare kako bi oštetili dno rajčice. Prije nego što
to saznate, one će istrunuti. Da biste bolje čuvali, rajčicu
okrenite je naopako, držeći ‘ramena’ na tvrdom pultu. Ako taj dio
rajčice dobije modricu, nećete izgubiti puno. Izrezat ćete ga i
svejedno odbaciti. Isto tako, nemojte međusobno slagati rajčice.
Pritisak može biti dovoljan da ozlijedi plodove i ubrza
truljenje.