Za većinu bi ljudi doručak trebao sadržavati najmanje 300-350 kalorija - i trebalo bi ga se jesti, a ne piti: ako kalorije ispijate umjesto da ih pojedete, biti ćete manje siti i jedva dočekati sljedeći obrok.
Sigurno ste toliko puta čuli rečenicu ‘Doručak je
najvažniji obrok u danu’ da vam već odavno zvuči kao otrcana
fraza, no neke se fraze, kaže dijetetičarka dr. Jaclyn
London, ponavljaju s razlogom.
– Da biste izbjegli slabost izazvanu padom šećera u krvi,
trebate doručak, a u danu koji ste započeli zdravim i
hranjivim obrokom ćete donositi i bolje odluke – kaže ona.
Savjeti za što ukusniji i hranjiviji
doručak
Doručkujte baš svaki dan
Jer istraživanja kažu da ćete vjerojatno u danu sagorjeti
više kalorija ako ste doručkovali, a preskakanjem tog obroka
tijelo će sagorjeti manje masti.
Izbjegavajte slatko
Razne žitarice, zobene pahuljice, energetske pločice i
čokoladice, razna peciva i sokovi obično su prepuni šećerom.
Tražite žitarice s jednoznamenkastim dodatkom šećera, energetske
pločice s manje od četiri grama dodanog šećera i nezaslađene
mliječne proizvode. Klonite se slatkih napitaka, posebno
zaslađenih pića od kave i čaja.
Birajte nemasne bjelančevine:
Poput jaja i nezaslađenih mliječnih proizvoda.
Dodajte nekoliko namirnica
Za doručak napravite omlet sa sinoćnjim ostacima
povrća (planirajte unaprijed): više namirnica znači i više
vlakana, što znači da ćete duže biti siti.
Povećajte količinu
Za većinu nas doručak bi trebao sadržavati najmanje 300-350
kalorija i trebalo bi ga se jesti, a ne piti: ako kalorije
ispijate umjesto da ih pojedete, biti ćete manje siti i
jedva dočekati sljedeći obrok.
Dobar bi doručak trebao kombinirati proteine, masnoće i proteine
pune vlakana, što je ključno da budete siti i imate
dovoljno energije. Zato ako ujutro ne jedete dovoljno povrća i
voća, da dobijete dovoljno proteina dodajte
jedno jaje, više orašastih plodova ili
ostatke piletine od večere, savjetuje dr. London
za Woman’s
Day.