Luka Nižetić u Prvoj osnovnoj školi učio mališane o važnosti zdrave prehrane

O potrebi uvođenja zdravih obroka u sve škole na sav glas raspravlja se u Spikaonici, učeničkoj debati koja se održava diljem Hrvatske, a treća po redu, nakon Zagreba i Koprivnice, održana je jučer, 11. prosinca, u Prvoj osnovnoj školi u Varaždinu, gdje je učenicima o zdravoj hrani govorio pjevač i kuhar Luka Nižetić.

Spikaonica je dio projekta Zdravi odmor koji Podravka organizira zajedno s Večernjim listom i portalom Ordinacija.hr. Kako zdravi obroci pridonose zdravom odrastanju i samopouzdanju? Kako pizza, hamburger i sladoled, prema receptima nutricionista, mogu biti i zabavni i zdravi? Kako pripremati i servirati namirnice poput heljde, prosa i blitve da djeci budu ukusne i privlačne… O svemu tome djeca uče kroz raspravu koja se odvija u suradnji s Hrvatskim debatnim društvom te pod pokroviteljstvom Ministarstava zdravlja i obrazovanja.

Gromoglasna rasprava

Spikaonica je počela ove školske godine. Prva je nedavno održana u Zagrebu, druga u Koprivnici, a treća jučer u Prvoj osnovnoj školi Varaždin. Gromoglasna rasprava o tome koliko škola može potaknuti učenike da usvoje zdravije prehrambene navike završila je zaključkom kako je škola pravo mjesto za to. Na brojna učenička pitanja odgovarala je Podravkina nutricionistica Maja Vidaković zajedno s pjevačem i kuharom Lukom Nižetićem koji je ambasador projekta Zdravi odmor.

– Sve se može pripremiti na zdraviji način, zapravo nema zabranjene hrane. Djeci treba ponuditi uravnoteženu prehranu sa što više zanimljivih izbora i okusa – istaknula je Maja Vidaković.

Podravkin program zdravih obroka počeo je prošle godine u koprivničkim školama, a cilj je obuhvatiti cijelu Hrvatsku.

– Šaljemo školama zdrave jelovnike za cijeli mjesec. O prehrani djeca mogu učiti i na internetskoj stranici www.zdraviodmor.hr na kojoj Luka Nižetić u kratkim filmovima predstavlja namirnicu mjeseca i kuha prigodni recept – kaže Dunja Milošić Odobašić, marketing-menadžerica iz Podravke.

Podravkin tim

Današnja Spikaonica u Varaždinu završila je kulinarskim nastupom Luke Nižetića koji je u suradnji s Podravkinim timom za cijelu školu pripremio pileći ragu s povrćem i tjesteninom.

– U školi se uči gradivo, ali i životne navike među kojima bi trebala biti zdrava prehrana. Ohrabrujemo djecu da usvoje takve navike i izvan škole te potaknu i svoje roditelje na pozitivne promjene – istaknuo je Luka Nižetić.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije