Poduzetništvo i strpljenje

‘Od svih ratnika najjača su dva: vrijeme i strpljenje.’ – L. N. Tolstoy

Neki godinama imaju svoj biznis pa strahuju što će se od njega izroditi kroz par godina, hoće li opstati, hoće li preživjeti. Stalno ih nešto muči i nikako da se opuste i uživaju u trenutku. Neki razmišljaju o ulasku u poduzetništvo pa prestanu razmišljati. Neki krenu i odustanu nakon godine dana, uvjeravajući sami sebe da ionako nije imalo smisla. Rekla bi, odustao si prije nego si uopće počeo.

Poduzetništvo je opredjeljenje i nekad je teško čekati. Nitko ne voli vakuum niti trenutak kad vam inbox, ujutro, uz mirisnu šalicu, nakon hrpe poslanih ponuda, kaže – no new messages.

Strpljenje nam svima ponekad fali. Osobno, nisam previše strpljiva osoba. Ja sam od onih kojima se ne da čekati, koja ne voli prazni hod. Više mi se sviđaju just in time principi, niti prerano, niti prekasno, nego taman onda kad treba. Ali strpljivost je vrlina na kojoj treba raditi jer mi se dosad uvijek isplatila. Sve na kraju dođe na svoje.

A što se tiče motivacije u poslu, na njoj treba stalno raditi jer bez nje ne možete ništa.

Naučite sami sebe motivirati! Kad vam ponestane inspiracije i motivacije, okrenite se iza sebe i pobrojite ste što sve već dosad učinili. Tvrdit ćete da ste jako puno toga napravili i da ste usprkos raznim preprekama na kraju uspjeli.

A mislili ste da stojite na mjestu? Vi zapravo jurite prema svom cilju. Mnogima se čini da zemlja stoji, ali ipak se okreće. Zemlja zapravo juri, pa tako i vi.

Kad čujem da je netko zatvorio firmu nakon svega 6 mjeseci ili godine dane, onda moram reći da zapravo nije niti pokušao. Dajte si vremena, dajte svom biznisu šansu da izraste u nešto. Nemojte ga upucati odmah u startu. Za sve je potrebno vremena i truda. Tvrtke se razvijaju po 3 do 5 godina.

Mislim da je izuzetno važno podizati razinu svijesti o poduzetništvu i pokazati ljudima da se stvari događaju, a da se trud na kraju isplati.

Crane na svojoj stranici ima odličnu konstataciju: ‘Biti poduzetnik znači živjeti nekoliko godina na način na koji nitko ne želi kako bi mogao provesti ostatak života na način na koji većina ne može.’

To je cijela mudrost. Treba uložiti rada, truda, strpljenja, odricanja, da bi kroz nekoliko godina uspjeli doći na onu razinu na koju zapravo želite.

Stvar je samo u vama da li ste spremni na odricanje, jeste li dovoljno strpljivi, uporni i jeste li toga bili svjesni kad ste krenuli u poduzetništvo.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije