Otvorena izložba jaslica Milana Juranića u pavlinskom samostanu u Lepoglavi

Početkom devedesetih kada je Hrvatskom bjesnio rat, gledajući hrpu kartonskih kutija u kojima je stizala humanitarna pomoć, velečasni Milan Juranić odlučio je s njima nešto napraviti.

Uzeo ih je u ruke i od njih počeo tehnikom kaširanja odnosno lijepljenja stvarati čudesne oblike – u prvo vrijeme raspela i fragmente koje je viđao u starohrvatskim crkvicama. Kasnije su nastajali radovi muke, smrti i uskrsnuća Kristovog te oni vezani uz božićno vrijeme – jaslice.

Upravo su jaslice tema izložbe kojom se velečasni Milan Juranić predstavlja lepoglavskoj publici.

Izložba jaslica Milana Juranića, svećenika u Zagorskim Selima, otvorena je u pavlinskom samostanu.

Tom je prigodom o Juranićevim jaslicama govorila magistrica povijesti umjetnosti Ana Kaniški istaknuvši kako svojim jaslicama, izrađenima u jedinstvenoj tehnici, velečasni Juranić širi radosnu vijest Božića.

– Izložena djela nastajala su uz puno meditacije i molitve i doprinijet će tome da nam se radost Božića ureže u srce i da nam ovaj Božić bude što ljepši – poručio je otvarajući izložbu lepoglavski župnik monsinjor Andrija Kišiček.

– U mojim skulpturama nalazi se dio moje duše, srca i blagoslova – poručio je prigodom otvorenja izložbe autor čije su jaslice, zbog nade u čistoću i svijetlo, sve u bijelom.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije