Srednjoj školi Ludbreg prvo mjesto na natjecanju u robotici u Zagrebu

U Osnovnoj školi Mate Lovraka u Zagrebu, ove subote, 5. prosinca, održano je natjecanje robotičara u osam kategorija po pravilima svjetske robotičke organizacije. Radi se o državnom natjecanju jer ukupni rezultati sa dva natjecanja su osnova za prijavu ekipa na svjetsko natjecanje koje se ove godine održava u Njemačkoj, Leipzig od 30. lipnja do 4. srpnja.

– Uspjeh je tim veći ako znamo da je konkurencija bila velika. Glavni protivnik u toj kategoriji već je bio sudionik svjetskog natjecanja robotičara, isto tako je državni prvak iz informatike, međutim moji učenici su imali savršenu taktiku i robot je gotovo besprijekorno prošao zadanu stazu. CoSpace je kategorija u kojoj učenici dobiju zadanu stazu, moraju sa prednjim senzorima programirati robota da izbjedne prepreke (ne udari u zid recimo, okreće se optimalno) te sa color senzorima mora prikupljati paketiće (crne, crvene i zelene boje) i nakon što ih skupi šest, mora ih smjestiti u skladište. Pritom mora izbjeći zamke, mora biti brz, mora imati dobre varijable za boje kako bi prepoznao paket a ne recimo zamku. Robot mora biti autonoman u virtualnom svijetu, mora biti perfektno programiran jer inače senzori su osjetljivi i lako se ‘izgubi’ – pojasnio je Željko Posavec, mentor i profesor Srednje škole Ludbreg.

Učenici su vježbali jako puno za ovo natjecanje, trudili se a svaki trud se isplati, dio su i sami odrađivali doma.

– Dolazili su subotom na izvannastavnu aktivnost, školu robotike, koju kao što vidite jako uspješno provodimo u Srednjoj školu Ludbreg. Ekipa Ludbreg (Vilim Stančin i Karlo Čić) osvojila je u CoSpaceu peto mjesto, dok je ekipa Ludbreg Team (Tomica Namesnik i Nikola Vincek – Ilišević) u kategoriji Rescue Maze osvojila četvrto mjesto. Učenici su bili zadovoljni napravljenim rezultatom. Kao mentor jako sam zadovoljan uspjehom mojih učenika, vidljivo je prema rezultatima škole da Ludbreg ima budućnost u robotici. Još jednom napominjem drugo kolo hrvatskih robotičara iz osnovnih i srednjih škola održat će se u veljači u Ludbregu. Najbolji će predstavljati Hrvatsku na svjetskom natjecanju ROBO-CUP u Njemačkoj. Cilj izvannastavne aktivnosti robotike je promocija robotike u Ludbregu, gradu koji je otvoren mladim inovatorima, novim tehnologijama, ali i poticanje učenika, mentora i roditelja na važnost ranog usmjerenja djece i mladih ka odabiru i bavljenju tehničkim znanostima, kao zalog za budućnost zdravog i inovativnog društva, konkurentnog gospodarstva. Zahvaljujem se organizatorima, Ivici Kolariću i domaćinu Jelki Hranjić, profesoru na jako dobrom domaćinstvu i organizaciji isto tako se nadam da ću ja u Ludbregu biti jednako dobar domaćin – istaknuo je mentor Posavec.

Drugo kolo natjecanja odžat će se u Ludbregu krajem veljače.

Na natjecanje u Zagrebu, prijavilo se 55 ekipa: 112 učenika u pratnji 39 mentora. Natjecatelji su stigli iz Dubrovnika, Splita, Kaštel Gomilice, Supetra, Bola, Jelse, Otočca, Bedekovčine, Budišćine, Štrigove, Karlovca, Križa, Velike Gorice, Kutine, Popovače, Rajića, Varaždina, Ludbrega i naravno najviše prijavljenih ekipa iz Zagreba. Jedna ekipa stigla je iz susjedne Slovenije, Murske Subote te je natjecanje međunarodnog tipa.

Srednja škola Ludbreg na natjecanju je nastupila sa tri ekipe. Ekipe su se zvale: SŠ Ludbreg, Ludbreg i Ludbreg Team. Ekipa SŠ Ludbreg u kojoj su bila dvojica CNC operatera Srednje škole Ludbreg (Antonio Vlahović i Dean Copan) osvojila je prvo mjesto u kategoriji CoSpace.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije