Otkrivanje biste bojniku Dragutinu Naglašu 6. prosinca u Lepoglavi

U nedjelju, 6. prosinca s početkom u 9 sati, u okviru programa proslave Dana grada Lepoglave, u parku na Trg 1. hrvatskog sveučilišta u Lepoglavi bit će otkrivena bista poginulom hrvatskom branitelju iz Lepoglave – bojniku Dragutinu Naglašu.

Bojnik Dragutin Naglaš bio je pripadnik postrojbe Crne mambe koja je djelovala u sastavu 2. gardijske brigade Gromovi. Poginuo je 11. veljače 1993. godine kod Novigrada u teškim borbama koje su se vodile između elitnih postrojba Hrvatske vojske i srpskog agresora koji je nakon poraza nanijetog mu u operaciji Maselnica pokrenuo snažnu protuofenzivu sa željom vraćanja izgubljenog teritorija čime bi si ujedno otvori put za nesmetano napredovanje prema Zadru.

Iako je srpska strana angažirala svoje najbolje postrojbe i imala brojčanu nadmoć u ljudstvu, nije uspjela probiti hrvatsku obranu u kojoj su se, izloženi nadljudskim naporima, istaknuli pripadnici 1. pješačke bojne Crne mambe 2. gardijske brigade, čiji je pripadnik bio Dragutin Naglaš.

Spomen obilježje izgrađeno je na inicijativu Udruge Crne mambe i uz potporu Grada Lepoglave te podršku udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava. Udruga Crne mambe izradila je bistu, dok je Grad Lepoglava uredio prostor i postolje na kojem je bista postavljena.

Svečanost otkrivanja spomen obilježja proteći će uz prigodan program, a prema najavama nazočit će joj brojni suborci bojnika Dragutina Naglaša, predstavnici lokalne vlasti, izaslanstva Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva branitelja, Ministarstva obrane i braniteljskih udruga.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije