Fotografije ratnih dana Varaždina: Tko ne uči svoju povijest, ona mu se ponavlja

U prostorima Memorijalno rekreacijskog centra hrvatskih branitelja u bivšoj vojarni u Optujskoj ulici, danas je, 1. prosinca, otvorena izložba fotografija ratnih dana Varaždina pod nazivom ‘Warazdin 13.09.1991.-22.09.1991.’.

Izložba se sastoji od stotinu fotografija petorice varaždinskih fotoreportera – Darka Gorenaka, Ivice Dolenca, Kreše Đurića, Davora Puttara i Ivana Levanića, a koje prikazuju Varaždinske dane rata kroz objektive fotoreportera koji su zabilježili ratna zbivanja u gradu Varaždinu 1991. godine.

Izložba je realizirana u sklopu projekta kojeg je podržalo Ministarstvo branitelja i u sklopu njega bit će izdana i istoimena monografija do kraja 2015. godine, a postavljanje izložbe je pomogla Varaždinska županija s 4.500 kuna, dok je ukupna vrijednost projekta 15 tisuća kuna.

U prostorima Memorijalno rekreacijskog centra danas je vladala posebna gužva, jer su brojni odlučili posjetiti izložbu već prvog dana, a među njima se moglo pronaći mnogo branitelja, koji su s posebnom pozornošću pratili kratki dokumentarni film o danima rata u Varaždinu.

Otvorenju su nazočili i predstavnici Grada i Županije, na čelu s gradonačelnikom Habušem te županom Predragom Štromarom, koji je i otvorio izložbu prigodnim kratkim govorom.

– Najprije bih čestitao na ideji, a zahvalio bih i svima koji su ustupili svoje fotografije koje su danas ovdje izložene. Približava nam se 25. godišnjica od oslobođenja grada Varaždina, počeli smo s mimohodom ove godine i intenzivno tijekom cijele godine ćemo raditi razne događaje kako bismo se sjetili na koji način se oslobodio grad Varaždin, Varaždinska županija, ali i cijela Hrvatska, koji obol su dali naši borci za oslobođenje države da bi nam danas bilo bolje, a posebno mi je drago da smo se danas sjetili onih kojih se rijetko sjetimo, a to izvjestitelji, fotografi i snimatelji, za koje se čuje samo kad stradaju ili netko pogine i danas govorimo o njima i koliko su bili bitni u ratu. Naime, da nije bilo njih, danas ne bi bilo ove izložbe i ne bismo mogli vidjeti kako je bilo u tom ratu, posebno oni koji tek dolaze, a i da razmišljamo da nam se ovakav rat više ne ponovi na našim prostorima – rekao je župan Štromar okupljenim novinarima.

Dana rata prisjetilo se i Krasnodar Kišur, predsjednik UDVDR grada Varaždina.

– Izložba je postavljena da kronološki prati dane rata, a prati događaje od početka kolovoza 1991. godine. Ne kaže se bezveze da jedna fotografija govori tisuću riječi. Svi ti ratni reporteri ostavili su foto i video trag rata u Varaždinu. Cilj nam je da kroz fotografije prikažemo baš ta ratna zbivanja i predočimo u sklopu domovinskog odgoja osnovnoškolskoj djeci povijest, a sama djeca će vjerojatno na fotografijama prepoznati svoje bližnje. Želimo im prikazati kako je to izgledalo i predočiti im kakve su borbe bile. Djeci je to nažalost strano, a sudionici često ne žele razgovarati o tome, a tko ne uči svoju povijest, povijest mu se ponavlja, što ne želimo, već bismo htjeli to spasiti od zaborava – zaključio je Krasnodar Kišur.

Izložba će postati stalni postav u prostorijama Memorijalno rekracijskog centra, a organizatori su pozvali sve koji posjeduju fotografije iz tih vremena da ih donesu tamo, kako bi i njih mogli uključiti u izložbu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije