Održan Dan kestena, simbol borbe protiv raka prostate: Prevencija je važna!

Subotnje sunčano jutro, miris pečenih kestena, kolači, klipići i glazba uživo, bili su pravi mamac za brojne građane, koji su se okupili na popularnom varaždinskom Korzu. Na taj je način danas, 24. listopada, obilježen Dan kestena, već tradicionalna manifestacija u organizaciji Udruge PROSTATA iz Varaždina. Cilj je bio javnost upozoriti na važnost preventivnih pregleda muške populacije u borbi protiv raka prostate.

– Cilj Udruge je borba protiv raka prostate, ali i prevencija. Dijeljenjem pečenih kestena, kolača i klipića sakupljamo donacije, ali važnije od toga je podizanje svijesti o potrebi da muškarci u rizičnoj skupini, od 50 i više godina, pravovremeno pregledaju prostatu. Ono što je kod žena borba protiv raka dojke, to je za muškarce borba protiv raka prostate, koji je kod muškaraca visoko na ljestvici obolijevanja. Želimo osvjetiti kod muškaraca kako pravovremeni pregled značajno povećava šansu izliječenja – ispričao je Dražen Dretar, član Udruge PROSTATA.

Građanima su pritom podijeljene brošure kako bi se što bolje informirali o bolesti.

– Naime, u našoj je županiji rak prostate prvi po učestalosti, sa 17 posto, a zatim slijede rak bronha i pluća. Na području Hrvatske je rak prostate drugi najčešći zloćudni tumor. U 2010. godini je 1786 muškaraca oboljelo od te bolesti, dok su 723 umrla, što je dosta visoko po broju smrtnosti – samo su neki od podataka koje je iznio Dražen Dretar te još jednom naglasio važnost preventivnih pregleda.

Uz podjelu kestena pripremljen je prigodan glazbeni program u kojem su sudjelovale poznate varaždinske grupe Timeless, Carevi i tamburaški sastav Lajk.

Djelovanje udruge i Dan kestena podržao je i omogućio Grad Varaždin, Gradska tržnica i Čistoća, Dom za starije i nemoćne osobe, HDS ZAMP, koji nije tražio novac za naknadu za javnu izvedbu, Arsenal Ivezić, poduzeća EKOS, Koving i pekarnica Latica, Javna vatrogasna postrojba, Poliklinka Sveti Nikola, ali i građani koji su donirali novac kako bi bili Udruga bila što uspješnija u borbi protiv te zloćudne bolesti.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije