‘Predlažem direktoru Varkoma da zamijenimo plaću pa neka proba platiti račune’

Nekoliko mjeseci unatrag pisali smo o isključivanju opskrbe vodom obiteljskih kuća i domova te brojnih drugih objekata. Cijelu priču pokrenuo je županijski ogranak Živog zida, čiji su članovi i prosvjedovali protiv takvog postupanja ispred zgrade Varkoma.

Iz Živog zida su od Varkoma bili zatražili točne podatke o broju isključenih domaćinstava i poslovnih subjekata, koje su i dobili te ih javno objavili.

Ovih dana posjetili smo jednu obitelj čije je domaćinstvo isključeno iz vodovodne mreže, kako bi iz prve ruke čuli koje su ih okolnosti doveli u tu situaciju.

> Prosvjed Živog zida ispred Varkoma za uključenje vode građanima

– Na naš upit Varkomu dobili smo hladnokrvan odgovor kako je riječ o 494 kućanstava i 38 obrta bez vode na područjima gdje posluje Varkom. Nisu pokazivali nikakvu empatiju, a okupili smo se ispred Varkoma kako bismo ukazali građanima na to o čemu je riječ. Ne tražimo da ljudi ne plaćaju račune, već smatramo da Varkom mora iznaći način kako to riješiti jer se ljudima mora uključiti voda, naročito po ovakvim vrućinama – rekao je Marko Kesteli ispred Živog zida Varaždinske županije za vrijeme prosvjeda u mjesecu srpnju.

Iz Varkoma su im na taj upit odgovorili opisom rada vodoopskrbnog sustava i, između ostalog, istaknuli kamo bi dovela tolerancija neplaćanja.

> Varkom: Toleriranje neplaćanja vodnih usluga dovelo bi do kolapsa sustava

– U pogledu isključivanja korisnika zbog neplaćanja računa, što se temelji na Općim uvjetima korištenja javne usluge opskrbe pitkom vodom i javne usluge odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda (‘Službeni vjesnik Grada Varaždina’ broj 4/04. i ‘Službeni vjesnik Varaždinske županije’ broj 14/04.), Zakonu o obveznim odnosima i Zakonu o zaštiti potrošača, mnogo smo tolerantniji od ostalih isporučitelja javnih usluga te isključenju pristupamo kao uistinu krajnjoj mjeri.

Josipa Stanković: Varkom nije bilo briga za naše socijalno stanje

Međutim, u razgovoru s jednom socijalno ugroženom obitelji, otkriveno je kako ta tvrdnja ne stoji. Naime, obitelj Stanković iz Šemovca nam je otkrila kako im prije isključivanja iz vodoopskrbnog sustava nije ponuđen ni jedan alternativni način otplate duga prema Varkomu, a isključeni su već gotovo dvije godine.

– Muž i ja živimo od ukupno 1.050 kuna, s obzirom da sam ja nezaposlena, a muž mi je poslan nasilno u mirovinu kao duševni bolesnik. Sve je krenulo prije nekoliko godina, jednostavno nismo nikako mogli podmiriti sve režije i plaćali smo kako smo mogli, međutim, nismo mogli pokriti cijelu ratu duga, jer jednostavno nismo imali kako. Platili smo koliko smo mogli odvojiti, ali Varkom nikad nije bilo briga za našu situaciju niti nam je ponuđen bilo kakav plan otplate, kao što su isticali u svojim priopćenjima. Samo su nam slali opomene i upozorenja da će nam isključiti vodu, što se i dogodilo – rekla nam je Josipa Stanković, jedna od stotina isključenih zbog nepodmirenih računa.

Prije nego što je obitelj Stanković iznijela svoju stranu priče u javnost i nakon reagiranja Živog zida na tu temu, u Varkomovu reagiranju na napise Živog zida je napisano kako je u pitanju samo politički igrokaz.

Varkom: To su monstruozne optužbe, Živi zid: Tvrdnje su licemjerne i zlonamjerne

– Radi se o političkom igrokazu, što je vidljivo iz jednostavne činjenice kako živozidovci nisu predočili niti jedan slučaj gdje je Varkom isključio korisnika, a da nije poduzeo sve prethodne korake koji su mogući. Iz svega je vidljivo kako se ova skupina koja sebe naziva ‘Živi zid Varaždinske županije’ samo koristi problemima naših sugrađana koje su životne neprilike dovele u teškoće, a za politički probitak svojih čelnika – stoji u priopćenju Varkoma.

Također, napomenuli su kako su isključeni objekti najvećim dijelom vikend kuće, klijeti i obiteljske kuće u kojima nitko ne stanuje te da je isključenje potrošača krajnja mjera kad se iscrpe sve prethodne mogućnosti koje su propisane pozitivnim pravnim propisima, od opomena, ovrha, nagodbi, obročnih otplata i opomena pred isključenje. Varkom ima posebnu cijenu vode za socijalne slučajeve.

Stankovići nikad čuli za mogućnost ovrhe prije isključenja

Josipa Stanković nam je rekla kako prvi puta čuje da se prije isključivanja iz sustava rade ovrha, nagodba, obročna otplata i opomena pred isključenje.

– Meni to nitko nikad nije rekao ni spomenuo. Pokušali smo uspostaviti dijalog s Varkomom, međutim, njih nije bilo briga, pravili su se gluhi i nezainteresirani za naš socijalni status. Nama je ovo jedini dom, ovo što su rekli da je najviše isključenih vikend kuća, klijeti i napuštenih obiteljskih kuća je notorna laž – smatra Josipa Stanković.

Nadodala je kako su ih jedino obavijestili o isključenju putem papira koje su im bacili preko ograde, a samo isključenje je obavljeno bez njihove prisutnosti. Njihov dug je do dana isključenja iznosio 1.400 kuna, a do danas nije pokrenut nikakav sudski spor protiv njih.

– Došli su na naše dvorište, uzeli su naš vodomjer, na našem posjedu. Jednostavno su ga skinuli, oduzeli i odnijeli – rekla nam je Josipa pokazujući u šaht, gdje je nekad stajao spomenuti vodomjer, a na čijem je mjestu danas prazan prostor.

Na naš upit kako se snalaze bez vode toliko dugo, rekli su kako je prilično teško, s obzirom da je nužna za brojne kućanske poslove, od tuširanja i pranja odjeće pa do odlaska na toalet.

– Veš peremo kad pada kiša – kroz šalu je rekla i nadodala – za odlazak na toalet koristimo kantu vode, nema drugog načina. Imamo mali hidrofor koji crpi vodu iz zemlje, ali nije nam niti približno dovoljno za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Imamo centralno grijanje na drva, ali i tu je potrebna voda kako bi funkcionirao sustav, a to je u ovim uvjetima naprosto nemoguće.

Josipa je, u nadi da će moći podmiriti sve račune otišla raditi u Njemačku, ali kako kaže, i tamo nije bilo bajno stanje.

– Pronašla sam posao u Njemačkoj, radila 14 sati dnevno, samo kako bih mogla zaraditi dovoljno da dođem kući i platim sve, ali plaća je bila mala, a zadnju plaću nisam ni dobila. Pomogla nam je Općina s plaćanjem nekih računa, na čemu sam im zahvalna, ali ne mogu ni oni podmiriti sve naše dugove niti to tražimo od njih. Samo bismo htjeli da nam se pruži neki način otplate duga, ali nisu nam pružili nikakvu vrstu nagodbe. Samo su nas isključili. Predlažem direktoru Varkoma Vladi Vlašiću neka mi da samo jednu svoju plaću, a ja ću njemu dati naša primanja pa da vidimo kako će podmiriti sve račune i obveze – zaključila je Josipa Stanković.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije