Postavljen kip arkanđela Gabrijela povodom 600 godina Lepoglave

Krajem drugog svjetskog rata, 1945. godine u eksploziji koju je izazvala njemačka vojska prigodom povlačenja iz Lepoglave uništen je pil s kipom arkanđela Gabrijela koji se, zajedno s pilom Blažene Djevice Marije, nalazio na zapadnom ulazu u Lepoglavu, prenosi Lepoglava.net.

Nakon 70 godina ponovno će, na otprilike istom mjestu, stajati oba pila – pil s kipom Blažene Djevice Marije, koji je obnovljen povodom 600 godina Lepoglave 1999. godine, te pil s kipom arkanđela Gabrijela koji je, zahvaljujući starim fotografijama, ponovno izrađen u radionici Margraf, u talijanskom gradu Chiampoa.

Nakon dopreme, kip arkanđela Gabrijela postavljen je u petak, 9. listopada, na svoje mjesto. Posao postavljanja odradio je Kamenorezačko – keramičarski obrt Josipa Antekolovića iz Žarovnice.

Izradu i postavljanje kipa arkanđela Gabrijela financirali su Varaždinska biskupija, lepoglavska župa i Grad Lepoglava.

Kip će biti posvećen u nedjelju, 11. listopada, u 10 sati. Posvetit će ga varaždinski biskup msgr. Josip Mrzljak,nakon čega će u lepoglavskoj župnoj crkvi služiti misu povodom 600 godina posvećenja crkve u Lepoglavi, javlja Lepoglava.net.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije