Franjo Škoranec: Ponekad se teško rastanem od svojih okvira za slike

Među brojnim štandovima postavljenima ispred Doma kulture u Sračinu u sklopu Dana Miholja i Placa na Gmajni, ističe se štand lokalnog umjetnika i umirovljenog strojobravara Franje Škoranca, koji iz hobija izrađuje umjetničke okvire za slike i fotografije od drva.

Kako doznajemo, Franjo Škoranec se time bavi više od 40 godina, a svi radovi su ručne izrade, u čijem nastajanju se Franjo koristi samo alatima koje je sam izradio.

– Ne koristim ove kupovne nožiće za rezbarenje, već sam napravio svoje od kuhinjskih noževa koje sam prilagodio svojim potrebama – započeo je Škoranec priču o svojim rukotvorinama.

Kako nam je sam rekao, za određene okvire bilo mu je potrebno i nekoliko mjeseci.

– Jedan okvir sam izrađivao punih šest mjeseci, sve dok nisam bio zadovoljan njegovim izgledom, a izrada je trajala toliko dugo jer je bilo mnogo detalja na njemu. Neke napravim i brže, sve ovisi o tome kakav okvir želim dobiti na kraju – ispričao nam je.

U svom albumu s fotografijama pokazao nam je okvir, ali i brojne druge predmete od drva, primjerice Eiffelov toranj visok otprilike pola metra, koji mu je bio ujedno i prvi predmet koji je izradio.

– Svašta radim od drva, napravio sam i Isusa na križu većeg od metar, a sam Isus je velik otprilike 70 centimetara. Napravio sam i dva topa, sve svojim rukama, osim kotača koje sam posudio od zaprežnih kola koje su nekad vukli konji. Nisu funkcionalni, već se koriste samo za izlaganje – pojasnio nam je.

Franjo posjeduje i bicikl koji datira iz 30-ih godina prošlog stoljeća, a na njemu je i odvozio biciklijadu u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Varaždin od Vinice do Halića prošlog tjedna i sve je prošlo bez problema.

Iako svoje rukotvorine prodaje, priznaje kako se teško odvaja od svojih radova.

– Da mi sad dođe netko i kupi najobičniji okvir koji sam izradio, neće proći ni minuta i već ću biti tužan što sam se morao oprostiti od njega. Vežem se za sve što izradim i svaki rad mi je drag, stoga mi ponekad to teško pada – otkrio nam je Franjo Škoranec.

Također, ponudio nas je i rakijom od maslačka koju je sam napravio, a što nikako nismo mogli odbiti.

Franjo svoje radove izlaže svake godine na Placu na Gmajni, a kako kaže, interes za takvu vrstu umjetnosti postoji i raste iz godine u godinu.

> FOTO: Plac na Gmajni nudi za svakoga ponešto dok se čeka ‘srakarski gulaš’

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije