Poljoprivredni redar Krešimir Sever: Za nepokošenu ambroziju nema izgovora

Iako problemi koje ambrozija stvara polako jenjavaju zbog dolaska prvih mrazova, oni još uvijek postoje za sve osobe alergične na pelud te biljke. Kako bismo šire zahvatili tu problematiku i ukazali na neka moguća rješenja, izašli smo na teren s Krešimirom Severom, poljoprivrednim redarom zaduženim za područje Grada Varaždina.

Sam naziv poljoprivredni redar lako zavodi na pogrešan zaključak kako je riječ o zanimanju čije je mjesto djelovanja prvenstveno na otvorenim poljoprivrednim područjima, no stvari nipošto ne stoje tako.

– Oko 4 sata provodim na terenu, dok sam ostatak vremena u uredu gdje obavljam administrativne poslove vezane za obradu predmeta – rekao nam je Krešimir Sever dok nas je vodio do svojeg ureda.

Izlasci na teren često su potaknuti upravo prijavama građana, no na teren izlazi i za potrebe redovitog nadzora poljoprivrednih područja.

– Dovoljno je vrlo kratko vrijeme da pronađete nekoliko zapuštenih poljoprivrednih površina. To puno govori o održavanju tih zemljišta na području koje ja pokrivam – kazao nam je dok smo kretali na teren.

Na parkiralištu nas je čekalo vozilo koje je našem poljoprivrednom redaru priraslo uz srce, a potpuno nam je jasno zašto.

– Lada Niva je najbolje moguće vozilo za ovaj posao, nema površina koje vi ne možete doseći s njom – sipao je komplimente na račun svojeg vozila.

Kratka vožnja poznatim dijelovima grada uskoro nas je dovela do zapuštenih područja.

Ono što fascinira jest blizina tih zakorovljenih područja koja su sakrivena iza niza kuća koja susrećemo na dnevnoj bazi, a da se i ne pitamo što se iza njih nalazi.

– Eto, jedno od najzapuštenijih područja jesu Grabanice, čak dvanaest parcela jedne građevinske tvrtke nije uređeno, a problemi dodatno nastaju zbog činjenice da je tvrtka u stečajnom postupku – dodao je poljoprivredni redar Sever.

Postoje različiti uzroci zapuštenosti poljoprivrednih površina, a najčešći među njima su svakako financijski problemi, nerazriješene ostavštine, posustajanje poljoprivredne proizvodnje i, svakako, nemar.

Kako bi se ambrozija iskorijenila na širem području, Grad Varaždin organizirao je projekt ‘Grad bez ambrozije’ u suradnji sa udrugom branitelja liječenih od PTSP-a.

– Pomoću gradske aplikacije GIS, ja na samom terenu saznajem podatke o vlasniku zemljišta – rekao nam je Sever i pokazao na koji način aplikacija radi.

Nakon što utvrdi čija je parcela, kreće cijeli niz radnji koje uključuju i terenski i uredski posao.

– Protiv vlasnika neodržavanih zemljišta pokreće se postupak koji je zakonski određen. Prvo je potrebno fotografirati zapušteno područje, potom otvaram predmet, obavještavam vlasnika, zajedno izlazimo na teren. Nakon toga se vlasniku izriče mjera po kojoj mora postupiti te urediti zemljište i nakraju opet izlazim na teren kako bi izvidio stanje te o zatečenom sastavio zapisnik – objasnio nam je i dodao kako godišnje riješi oko 200 takvih slučajeva.

Dodatni problemi javljaju se kod ljudi koji uzgajaju neke poljoprivredne kulture, ali su im zemljišta neovisno o tome zakorovljena ambrozijom, što je čest slučaj na poljima tikve, slabije tretiranim protiv korova.

Česta je pojava širenja ambrozije na strništima odnosno na poljima na kojima je skinuta ljetina.

– U slučaju da na polju nema zasijane–zasađene kulture, kao vlasnik ste dužni uređivati ga do tri puta godišnje, kako bi se spriječila zakorovljenost, jer jednom godišnje svakako nije dovoljno – kazao nam je Krešimir Sever dok smo razgledavali uređene i neuređene parcele.

Poseban problem predstavlja i bacanje smeća po neobrađenim parcelama.

– Smeće koje se zatekne na zapuštenom području postaje obveza osobe čija je parcela vlasništvo, a to, naravno, nikada nije po volji vlasnicima – rekao je.

Što se tiče samih prijava, poljoprivredni redar priznaje kako prednost imaju jako zakorovljena zemljišta i ona koja su u blizini naselja.

Ta odluka proizlazi iz nemogućnosti da sam pokrije cjelokupno područje.

– Kako sam jedini poljoprivredni redar u gradu, ograničen sam fizički. Jednostavno nisam u mogućnosti da budem na više mjesta odjednom. Nažalost, građani to drugačije doživljavaju i ljute se kad se ne reagira promptno, a još manje razumijevanja postoji za službenu zakonsku proceduru.

Sve u svemu, njegov stav prema uređivanju poljoprivrednih parcela jasan je.

– Za ambroziju nema izgovora.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije