‘Suha’ Drava: Tri metra sniženi vodostaj na jezeru bit će sve do 9. listopada

Vodostaj na varaždinskom akumulacijskom jezeru proteklih je dana snižen za oko tri metra radi obavljanja građevinskih radova prema godišnjem planu održavanja objekata hidroelektrane Čakovec.

Izvijestio nas je o tome mr.sc. Miljenko Brezovec, direktor Proizvodnog područja HE Sjever.

S obzirom da ti procesi imaju utjecaj na tamošnju ihtiofaunu, vodostaj se postepeno smanjuje nekoliko dana prije početka radova, kako bi se što je više moguće smanjile negativne posljedice nužnih radova, napominje Brezovec.

– Nastojimo da indirektne štete budu što manje. Treba naglasiti da je u osnovi riječ o umjetnom jezeru, ali smo izuzetno senzibilizirani za taj dio koji proizlazi iz radova, tako da vodimo računa i ekološkim i o tehničkim aspektima – kazao je.

Za standardni opseg pregleda i radova, kakvi se obavljaju svake godine, sniženje vodostaja traje tjedan dana, kaže direktor Proizvodnog područja HE Sjever. Međutim, sada će to ipak potrajati.

– Ove godine radi se veći opseg sanacije asfalt-betonske obloge nasipa te će iz tog razloga vodostaj u akumulaciji biti snižen duže vrijeme od uobičajenog, predvidivo do 9. listopada – najavio je Brezovec.

Mnogi ribiči koji love na tome području strpljivo čekaju da se jezero vrati u prvobitno stanje. Isto tako, zaljubljenici u Dravu nastoje pomoći oko spašavanja organizama koji se nisu uspjeli dovoljno brzo prilagoditi snižavanju vodostaja. Tako je jedna od njih, Spomenka-Silvia Lazar, svjesna, kako kaže, da je isušivanje jezera nužno provesti zbog tehničkih radova, ali da se ekološki problemi ne mogu izbjeći.

– Nažalost, neke životinjice to ne prežive. Jedne godine smo išli spašavati što se spasiti da, vraćali nađene ribice i školjkice u vodu. Vode li ribička društva o tome brigu, ne znam. Ove godine sam spletom okolnosti malo prekasno došla na jezero, ali smo ipak uspjeli spasiti malo života – rekla nam je Spomenka-Silvia Lazar.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije