Festival čipke u Lepoglavi: ‘Vi ste čuvari hrvatskog bogatstva’

– Čudesna čipka koju su prije više stoljeća u Lepoglavu donijeli redovnici pavlini još i danas čuva višestoljetnu baštinu hrvatskog naroda, a vi čuvari lepoglavske čipke ujedno ste čuvari našeg bogatstva. Vješte ruke lepoglavskih žena, kao i žena s Paga i Hvara, pobrinule su se da naša čipka plijeni pažnju i van granica Hrvatske te da u svijetu bude prepoznata kao izvorno hrvatski proizvod. Vaš trud i zalaganje prepoznao je i UNESCO stavivši hrvatsko čipkarstvo na reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine i to je nešto na što cijela Hrvatska mora biti ponosna – rekla je otvarajući 19. međunarodni festival čipke u Lepoglavi Marijana Petir, izaslanica visoke pokroviteljice Festivala, predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, piše Lepoglava.net.

19. međunarodni festival čipke otvoren je tradicionalnim podizanjem festivalske zastave i vatrometom čemu je prethodio prigodan program u festivalskom šatoru kojem su uz lepoglavske čipkarice nazočili drugi gosti među kojima i zamjenik ministra kulture Alen Kajmović, izaslanik ministra turizma Ivo Bašić, saborski zastupnici Dunja Špoljar i Dubravko Bilić, belgijski veleposlanik Filip Benoa, australska veleposlanica Susan Cox, župan Varaždinske županije Predrag Štromar, biskup Varaždinske biskupije mons. Josip Mrzljak, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

Kasnije je u Lepoglavu stigao i potpredsjednik Hrvatskog sabora Nenad Stazić.

– Ovim festivalom slavimo čipkarstvo – fenomen hrvatske baštine. Festival koji otvaramo svojim je nitima povezao osam zemalja te dvadesetak hrvatskih i europskih udruga. Prigoda je to da europska čipkarska obitelj i široka javnost upoznaju čipkarstvo u kojem se zrcale stare tradicije europskog istoka i zapada – istaknuo je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić prigodom otvaranja festivala.

Nazočnima se obratio i župan Varaždinske županije Predrag Štromar rekavši da ovogodišnja tema festivala, ‘Čipka i priroda’, spaja dvije lepoglavske ljepote i vrijednosti.

Ispred Republike Slovenije, ovogodišnje zemlje partnera festivala, nazočne je pozdravio otpravnik poslova u slovenskom veleposlanstvu Marko Rakovec.

– Čipka je nešto što nas povezuje i ukazuje na našu zajedničku tradiciju – poručio je Rakovec.

– Ovakve manifestacije obogaćuju turističku ponudu, ali pomažu u čuvanju naše baštine, kulture i tradicije. Važne su za područja koja nisu isključivo turistička jer im daju jednu novu vrijednost – istaknuo je ispred Ministarstva turizma njegov izaslanik Ivo Bašić dok je zamjenik ministra kulture, Alen Kajmović, čestitao domaćinima na svemu što čine na očuvanju, ne samo lepoglavske čipke, nego hrvatske kulturne baštine.

U glazbenom programu otvorenja festivala nastupile su Blanka Tkalčić i Marija Hodalj uz klavirsku pratnju Danijela Ota, izvodeći skladbe hrvatske skladateljice Dore Pejačević.

Na kraju svečanosti, tijekom koje je nastupila i Limena glazba Lepoglave, podizanje festivalske zastave počasnim su pucnjem najavili višnjički i kamenički kuburaši.

Festival će trajati do 20. rujna, a do tada će posjetitelji festivala na desetak atraktivnih izložbi imati prigodu vidjeti neke d najljepših primjeraka čipke iz osam zemalja Europe.

Uz najljepše primjerke čipke s biljnim i životinjskim motivima iz najpoznatijih čipkarskih centara iz Hrvatske, na festivalu će biti predstavljene i čipkarske kreacije iz Belgije, Poljske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore i Njemačke.

S posebnim se programom predstavlja Slovenija, ovogodišnja zemlja-partner lepoglavskog festivala.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije