Lepoglava i Ivanec završili prvu fazu Plana razvoja širokopojasnog Interneta

Krajem siječnja ove godine, gradovi Lepoglava i Ivanec te općine Bednja i Klenovnik u suradnji s Varaždinskom županijom pokrenuli su prve aktivnosti na zajedničkom projektu razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa Internetu. Nakon šest mjeseci završena je prva faza ovog projekta koja je objedinjena u strateški dokument PRŠI – Plan razvoja širokopojasnog Interneta. S tim u svezi, u sjedištu je Varaždinske županije u Varaždinu održan sastanak predstavnika navedenih gradova i općina, konzultanata i struke na kojem se razgovaralo o daljnjim koracima ovog projekta.

– Projekt je baziran na konceptu korištenja EU sredstava iz strukturnih fondova za lokalne zajednice u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja u takvu infrastrukturu, a koja će biti na usluzi građanima, javnim ustanovama i gospodarstvenicima – pojasnio je zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač koji je sastanku nazočio ispred Grada Lepoglave.

Kad se projekt završi, gradovi i općine postat će vlasnici infrastrukture koju će izgraditi privatni partneri i imati je u koncesiji 20 do 25 godina, a da neće trebati uložiti značajna sredstva u izgradnju infrastrukture.

Brzi i ultrabrzi internet

Radi se o mreži koja bi omogućila brzi pristup (30 Mbit/s ili više) ili ultrabrzi pristup (100 Mbit/s ili više) i konkurentske prednosti, odnosno bolje i brže usluge za sve građane, ali i škole, kao i sve poduzetnike.

– Danas je jedna od poluga gospodarskog rasta i informatičko-informacijska infrastruktura koju moramo razvijati danas da bismo bili konkurentni sutra. Drago mi je da Lepoglava na vrijeme kreće s ovom pričom – ističe Kovač.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture izradilo je Okvirni nacionalni program za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja, vrijedan oko 700 milijuna kuna, a u 2015. godini izradit će se upravo Plan razvoja širokopojasnog pristupa Internetu za Ivanec, Lepoglavu, Bednju i Klenovnik.

Inače, ukupan broj širokopojasnih priključaka Internetu u Varaždinskoj županiji na kraju 2013. godine iznosio je 30.900 priključaka, a udio broja priključaka u odnosu na ukupan broj stanovnika Županije 17,56 posto.

Prema podacima HAKOM-a za kraj 2013. godine, gustoća širokopojasnih priključaka po u Varaždinskoj županiji u nepokretnoj komunikacijskoj mreži bila je 17,56 posto dok je prosjek za RH bio 21,56 posto.

Prosjek gustoće širokopojasnih priključaka u ostalim zemljama članicama EU je 26,60 posto.

– Koje su mogućnosti širokopojasnog Interneta građani Lepoglave moći će se uskoro uvjeriti u zgradi gradske uprave gdje će biti postavljena info-točka spojena na širokopojasnu internetsku vezu koja se već proteže djelom Lepoglave – zaključio je Kovač.

Svi građani i građanke pozvani su na savjetovanje vezano uz temu širokopojasnog interneta, a to mogu učiniti klikom na ovu poveznicu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije