Mjesto Tužno: Život u selu s najdepresivnijim imenom u Hrvatskoj

– Nije tužno, ali nije ni bajno. Puno je ljudi bez posla. I ja sam na burzi, nedostaje mi godinu dana do penzije, a nitko me ne želi zaposliti – kaže 64-godišnji Drago Sudec, jedan od 1015 stanovnika sela s vjerojatno najdepresivnijim imenom u Hrvatskoj.

Naselje Tužno dio je općine Vidovec u Varaždinskoj županiji, a prvi se put spominje u 14. stoljeću, no još uvijek nije razjašnjeno kako je dobilo ime.

– Čuo sam nešto o Turcima koji su poubijali seljane, ali to nije znanstveno potvrđeno – dodaje Sudec. Prema legendi koja kruži selom, Turci su u 16. stoljeću nahrupili u taj kraj i poklali sve živo, pa se i potok koji je tekao kroz selo zacrvenio od krvi. Zavladala je velika tuga pa je i selo dobilo ime Tužno. No, povijesni podaci govore da se i prije najezde Turaka tako zvalo. Tužno je nekad bilo u vlasništvu ivanovaca, viteškog reda sv. Ivana Jeruzalemskog, a kad im je posjed otet, prešao je u ruke grofovima Petheö de Gerse, pa grofovima Erdödy, a naposljetku i ilircu Metelu Ožegovu, čija je obitelj živjela u obližnjem dvorcu u Beli.

Još čekaju kanalizaciju

Skončali su u Drvarićevoj šumi nakon Drugog svjetskog rata, u masovnoj grobnici uz koju se svake godine odaje počast 50-ak žrtava komunističkih zločina. Kamionima su potkraj lipnja 1945. dovezeni iz varaždinskog zatvora i likvidirani. Grobište je obilježeno križem i spomen-zidom. Mještani Tužnog nerado govore o tome.

– Pišite o tome da čekamo kanalizaciju. Imamo sve – vodu i plin i struju, ali još nemamo kanalizaciju – kažu.

I doista, selo ima gotovo svu komunalnu infrastrukturu koju su, hvali se i Sudec, dijelom sagradili samodoprinosom.

Mještani uglavnom rade u Varaždinu i susjednom Ivancu, dosta njih bavi se poljoprivredom, poput obitelji Kolarek, Biškup i Hosni.

Ima i vinograda, a jedno od vinogorja zove se, prigodno, Čemerni breg.

Učenici 3. razreda tamošnje škole, zajedno s učiteljicom Vesnom Kovačić, sastavili su i brošuru ‘Volim svoje selo Tužno’, u kojoj su nabrojili i znamenitosti, poput kapelice sv. Antuna Padovanskog sagrađene 1671. godine.

– Zanimljivo je da OŠ Tužno ima učeničku zadrugu koju su nazvali – Veselko. Zaštitni znak im je lavanda koju su zasadili u školskom dvorištu. Broj učenika u toj školi koja pokriva pet naselja raste – kaže ravnateljica Jasna Brdar. Trenutačno ih je 222, zajedno s Područnom školom Črešnjevo.

– Nema problema s padom nataliteta – dodaje.

Nema posla

Selo ima DVD, nogometni klub, crkveni pjevački zbor… – Imamo i kafić, tako da imamo gdje i popiti – smije se Sudec. Samo da je posla.

– Mladi se još nekako snađu. Meni kažu da sam prestar. Pomažu djeca, imamo poljoprivredu pa se nekako živi. Pjevam u crkvenom zboru pa mi je lakše – dodaje taj stolar po struci.

Miroslav Hajsok koji se bavi izradom namještaja jedan je od dvojice poduzetnika u selu.

– Većinu dana sam u radionici. Lijepo nam je ovdje, miran je kraj, nema političkih trzavica. Samo što nema radnih mjesta pa mladi odlaze. No, tako je i drugdje bez obzira na ime – kaže.

Načelnik općine Vidovec Bruno Hranić (HDZ) najavljuje početak gradnje kanalizacije iduće godine, a dovršetak sredinom 2019. Selo trenutačno nema formiran mjesni odbor, a izbori će se, najavljuje načelnik, održati istodobno s parlamentarnima.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije