Obnovom sanitarnih čvorova vrtića u Koprivničkoj pokrenut projekt obnove vrtića

Gradonačelnik Habuš je, zajedno sa svojim zamjenikom Vjeranom Radelićem u pratnji Jasenke Husnjak, ravnateljice Dječjeg vrtića Varaždin, obišao vrtić u Koprivničkoj ulici, gdje su završeni radovi na sanitarnim čvorovima.

Vrtić u Koprivničkoj ulici prvi je vrtić na kojem su obavljeni radovi, a kroz projekt, planiran već nekoliko godina i na kraju obustavljen zbog nepoštivanja ugovora od strane izvođača radova te pokrenut opet, cilj je obnoviti sve postojeće objekte.

– Kao prioritet smo si postavili da od ove godine, s naglaskom na iduću godinu, sve gradske vrtiće dovedemo u primjereno stanje. U proteklih 15 do 20 godina nije bilo znatnijih ulaganja u gradske vrtiće i to je nešto što moramo promijeniti. Obnova će ići putem dva modela. Jedan je preko energetske učinkovitosti, gdje su se radili iznova projekti i zaista želimo izvući maksimum iz toga. Očekujemo da ćemo do 1. prosinca ove godine biti u mogućnosti prijaviti se na natječaj ministarstva, gdje bi 70 posto sredstava bila bespovratna sredstva, a 30 posto učešće Grada. Drugi dio, koji ne može biti obnovljen preko energetske učinkovitosti, biti će odrađen posebno ili paralelno, ukoliko to bude moguće – rekao je gradonačelnik Habuš.

Osim samih sanitarnih čvorova, rađena je kompletna rekonstrukcija kanalizacijskih i ostalih vodovodnih instalacija, a ukupna vrijednost odrađenoga je 293.000 kuna, uključujući PDV.

– Treba nam obnova, koja će se raditi u dva pravca. Jedan je kroz energetsku učinkovitost, gdje će se riješiti toplinske ovojnice, krovišta, zamjena stolarije i smanjiti novac koji se daje za energente, a pojačati ga s programom nabavke didaktičkih pomagala. Drugi pravac će biti zamjena sanitarija, podova, ličenja, nabava novih igračaka, uređenja samih dvorišta, ograda, rasvjete i drugih. Rekli smo sami sebi da će nam to biti prioritet. Dakle, 1. rujna 2016. godine gradski vrtići bi morali biti dovedeni u stanje prikladno i ovom vremenu i ovim standardima i garantirati da narednih 10 do 15 godina će se samo održavati najnužnije bez nekih većih investicija – objasnio je gradonačelnik.

Stanje u vrtićima tom je prilikom komentirala i ravnateljica Dječjeg vrtića Varaždin.

– Stanje u vrtićima nije toliko loše, ako razmislite da su naši vrtići građeni 70-ih godina. Pravila gradnje su bila malo drugačija, ali došlo je vrijeme radikalnih promjena. Roditelji su nam napomenuli da su sanitarni čvorovi u lošem stanju, a znali smo to i sami te su samo ‘podebljali’ našu odluku da je ovo investicija koja je nužnost – komentirala je tom prilikom ravnateljica Jasenka Husnjak.

Želja Grada je ovim projektom pokazati ozbiljnost ulaganja u dječje vrtiće, a kako mališani ne bi bili uskraćeni za druženje u vrtićima tokom provođenja projekta, većina radova će se održavati tijekom ljeta, a ukoliko određeni radovi potraju i duže, djeca će privremeno biti smještena u druge objekte u neposrednoj blizini.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije