Gradski notar Krunoslav Čolo: Volim proslave Martinja, svadbe i kaligrafiju

Nezaobilazna stanica u povijesnoj jezgri grada Varaždina tijekom Špancirfesta već više od deset godina je ‘istureni ured’ gradskog notara Krunoslava Čole (59). Dobri duh varaždinskog festivala dobrih emocija za posjetitelje Špancirfesta, uz niz drugih dokumenata, izrađuje i izdaje putni list koji uličnim šetačima koji ne žive u Varaždina omogućava da mirno šeću ulicama i trgovima baroknog grada tijekom festivala. Naravno, lijepa je to uspomena na posjet Varaždinu i Špancirfestu.

– Umjetnošću lijepog pisanja, odnosno kaligrafijom se bavim već više od 30 godina, a na Špancirfestu sudjelujem od 2000. godine. Mislim da je to bio drugi Špancirfest tako da se može reći da na festivalu sudjelujem od samih početaka. Uličnim šetačima izdajem tridesetak štosnih dokumenata, od šaljivih vozačkih dozvola, putnih listova i drugih sličnih dokumenata. Putni list je posebno popularan jer Turistička zajednica Grada Varaždina svakom gostu koji donese putni list sa pet štambilja kojim se potvrđuje posjet Varaždinu dobije dva gratis ručka u varaždinskom restoranu po izboru. Kaligrafijom se bavim i van Špancirfesta. Izrađujem razne diplome i dokumente. Nedavno sam izradio i ugovor o suradnji između Grada Varaždina i kineskog grada Wuhana kojeg možete vidjeti u Gradskoj vijećnici – ističe gradski notar kojeg smo pitali i kako se postaje kaligraf.

– Ljudi me to često pitaju, a moj odgovor je da to možete naučiti samo sami. Nikakve knjige i škole vam tu ne pomažu. Lijepo pisanje možete naučiti samo vježbom. Tako sam i ja počeo. Zatvorio sam se preko zime u kuću, uzeo kist i tesao zanat. Uzmeš kist i ‘vužgi Mara’. Danas baratam s čak šest različitih fontova, od glagoljice do njemačke gotice – dodaje.

Osim kaligrafijom, bavi se i animacijom i vođenjem raznih svečanih programa.

– Vodim svadbe i proslave Martinja, dolazim i na rođendane i raznorazne zabave. Glumim Svetog Nikolu i Djeda Mraza. Uzmu me za voditelja jer, osim što se čujem, se najbolje i vidim – naglašava.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije