U Lepoglavi tribinama obilježen Međunarodni dan mladih

Rezolucijom Opće skupštine Ujedinjenih naroda 12. se kolovoza od 2000. godine obilježava se Međunarodni dan mladih koji svake godine ima izabranu godišnju temu. “Aktivno sudjelovanje mladih u društvu” tema je ovogodišnjeg Međunarodnog dana mladih, a upravo je aktivno sudjelovanje mladih ključno za postizanje održivog ljudskog razvoja.

Kampanja za ovogodišnji Međunarodni dan mladih teži osnaživanju mladih, odnosno promociji društvenog angažmana i sudjelovanja mladih u javnom i političkom životu.

U Lepoglavi se u tjednu mladih kroz brojne aktivnosti Jailhouse festivala mladih može konkretno pokazati na jednom mjestu ta društvena uključenost, kreativnost, snaga i važnost mladih u društvu. Jedna od aktivnosti baš na Međunarodni dan mladih bila je tribina ‘Mogućnosti mladih s invaliditetom i intelektualnim teškoćama‘. Tribina se na Jailhouse festivalu održala u sklopu projekta ‘Suradnjom do znanja‘ kojeg provodi udruga Ivanečko sunce, a koji je sufinanciran iz Programa razvoja civilnog društva grada Lepoglave.

Na tribini je sudjelovao i zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač koji je, osvrnuvši se na aktivnu socijalnu politiku Grada Lepoglave istaknuo kako ipak nije sve tako crno kad se gledaju lokalne realnosti.

– Kroz više od dva sata zanimljivog razgovora otvorili smo brojna pitanja o važnosti aktivnog uključenja osoba s invaliditetom u lokalnu zajednicu, o mogućnostima njihovog zapošljavanja, problemima s kojima se susreću organizacije civilnog društva u zagovaranju njihovih prava, potreba, interesa i potencijala u zajednici u kojoj žive i još mnogočemu. Iako su se sugovornici složili kako je problema puno, ostaju i brojne činjenice koje govori o dobrim momentima i mogućnostima za osobe s invaliditetom, pogotovo mlade, ukoliko se svi zajedno kao društvo malo trgnemo i počnemo rješavati najprije jednostavne, a kasnije i sve konkretnije probleme na koje moraju ukazati kako udruge osoba s invaliditetom tako i sami mladi koji se nose s tim invaliditetom – zaključio je Kovač.

Kroz tribinu, a posebno zbog Međunarodnog dana mladih, prisutni sudionici iz organizacija civilnog društva, Centra za socijalnu skrb, aktivisti i volonteri zaključili su kako društvo očito još nije spremno i zrelo prihvatiti mlade kao društveni resurs i vrijedan ljudski kapital lokalne zajednice pa je poruka tribine svojevrsni apel javnosti kako su dijalog, participativna demokracija i građanski odgoj prijeko potrebni jer mlade ljude moramo početi odgajati kroz prizmu tolerancije, ljudskih prava, aktivizma, solidarnosti i prihvaćanja različitosti. A kad ti mladi ljudi nauče živjeti te ljudske vrijednosti možemo govoriti o integraciji u društvo svih ranjivih skupina.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije