Sudska odluka: Kontrolori HRT-a ne smiju u vaš dom

Visoki upravni sud Republike Hrvatske donio je presudu prema kojoj je ukinuo dijelove Odluke o načinu odjave prijemnika jer nije u skladu sa Zakonom o HRT-u, piše Tportal. To znači da kontrolori HRT-a više ne smiju ući u vaš dom provjeriti imate li prijamnik.

Ukinuti dijelovi odnose se na to da potpis obveznika plaćanja mjesečne pristojbe mora biti javnobilježnički ovjeren, baš kao i potpis opunomoćenika. Također je ukinut dio Odluke koji se odnosi da se zahtjev za odjavu prijamnika podnosi se isključivo na službenom obrascu HRT-a, ali i dio kojim se dopuštalo ovlaštenoj osobi HRT-a svakodobno provođenje kontrole posjeda prijamnika.

Ovakva presuda je donesena nakon što je Josip Kudić iz Labina odlučio 28. listopada 2011. godine pisanim putem otkazati RTV-pristojbu zbog nekorištenja RTV-usluge. Zahtjev je podnio pisanim putem na običnom papiru, a HRT to nije prihvatio, već je zatražio da to napravi na propisanom obrascu – ‘HRT-ovu zahtjevu za odjavu RTV-prijamnika’, čiji sastavni dio je ‘Izjava’ zbog čijeg sadržaja je odbio potpisati taj obrazac.

U spornoj Odluci čija je Izjava sastavni dio, stoji da je ‘propisano da dopušta ovlaštenoj osobi HRT-a svakodobno provođenje kontrole posjeda prijamnika’ i da je ‘upoznat s činjenicom da ga je u slučaju odbijanja, odnosno, onemogućavanja HRT-a u provođenju kontrole posjeda prijamnika, HRT ovlašten ponovo prijaviti za plaćanje mjesečne pristojbe’.

Nezadovoljan HRT-ovim traženjem Kudić je u kolovozu 2013. godine podnio zahtjev za ocjenu zakonitosti Odluke o načinu odjave prijamnika i Odluke o načinu kontrole plaćanja mjesečne pristojbe Visokom upravnom sudu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije